Rütbe sökme operasyonunun şifreleri

Rütbe sökme operasyonunun şifreleri
Davutoğlu'na MKYK darbesini işaretini Yıldırım verdi

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Davutoğlu'na yönelik dünkü MKYK operasyonunun şifrelerini analiz etti. 
İşte Erdem Gül'ün o yazısı:

AKP’de Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yönelik dünkü MKYK darbesinin işaretini, son kongreden bu yana fiilen rakibi olarak kabul edilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım verdi. Yıldırım, Davutoğlu’nun yetkilerinin azaltıldığı MKYK’ya günler kala yaptığı görüşmelerde “hakkım yendi” ifadesini kullandı. Bu ifade AKP kulislerinde, Yıldırım’ın doğrudan Davutoğlu’nu hedefleyerek yeniden sahneye çıkışının işareti olarak yorumlanıyor.

Partide Davutoğlu’nun gücünü azaltan dünkü gelişme, 12 Eylül’deki olaylı kongre ile bağlantılı olarak değerlendiriliyor. 12 Eylül kongresinde yaşanan sarsıntıları içinde barındırmakla birlikte, AKP’nin bundan sonraki yol haritasının da, olağanüstü gelişmeleri içinde taşıyabileceği öngörülüyor. AKP kulislerinde doğrudan Davutoğlu- Yıldırım çatışması çerçevesinde, MKYK’daki dün yaşanan darbe 3 başlıkta analiz ediliyor.

BARIŞ BURAYA KADAR

12 Eylül 2015 kongresi, Erdoğan sonrası Davutoğlu’nun ilk rüştünü ispatlama kongresi idi. Ancak bu kongrede Davutoğlu’nun ummadığı bir sarsıntı yaşadı. Kongreye 2 gün kala, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın çevresinden bir MKYK listesi dayatıldı. Davutoğlu buna itiraz etmek istedi. Bu itirazına Erdoğan’a en yakın isimlerden Binali Yıldırım cevap verdi. Kongreye 48 saat kala Yıldırım, Davutoğlu’na karşı aday olmak için delegelerden imza toplamaya başladı. Bunun üzerine Davutoğlu geri adım attı, Erdoğan’ın listesini kabul etti. Liste artık o andan itibaren, fiilen rakibi olan Binali Yıldırım başta olmak üzere Erdoğan’ın belirlediği isimlerden oluştu.

ÖNÜNÜ KESMEK İSTEDİ

Kongrede genel başkanlığının pamuk ipliğine bağlı olduğunu gören Davutoğlu, Yıldırım’a karşı kontrollü bir tavır izlemeye çalıştı. Tam bu dönemde, 1 Kasım seçimlerinde Yıldırım yeniden milletvekili seçilerek Ulaştırma Bakanlığı koltuğunu geri aldı. Aynı dönemde Davutoğlu, parti içindeki ekipleri aracılığıyla Yıldırım’ın neler yapabileceğini izlemeye çalıştı. Davutoğlu’nda 12 Eylül Kongresi öncesinde, Yıldırım’ın tüm Türkiye’yi il il dolaşarak AKP teşkilatlarıyla toplantılar yaptığı bilgisi de vardı. Yıldırım bu toplantılarla, kendisine karşı genel başkanlık adaylığına hazırlanmıştı. Davutoğlu, Yıldırım ve onu destekleyen çevrelerin yeni bir hareket içine girmelerini engellemek için parti teşkilatlarında “parti içinde farklı siyasi çalışmalara engel olunması” talimatları verdi. Davutoğlu bu talimatlatıyla özellikler İstanbul’da Yıldırım’ın yeniden genel başkanlık için siyasi çalışmalar yapmasına engel olmak istedi.

‘HAKKIM YENİLDİ'

Davutoğlu’nun teşkilatlara koyduğu çalışma yasağının doğrudan kendisini hedeflediğini gören Yıldırım, parti içinde bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirmeye başladı. Yıldırım, Dünkü MKYK toplantısına sayılı günler kala parti içinde yaptığı görüşmelerde, net bir şekilde “hakkım yenildi” ifadesini kullandı. Bu ifade 7 buçuk ay öncesindeki 12 Eylül kongresinden sonra pozisyonların değişmediği, Yıldırım’ın hala Davutoğlu’nun yerini hedeflediği şeklinde yorumlandı. Bu nedenle dünkü MKYK olayının Davutoğlu- Yıldırım kamplaşması çerçevesinde yeni sürpriz sarsıntılarla devam etmesi öngörülüyor.

CUMHURİYET

30 Nisan 2016 11:30
DİĞER HABERLER