S-400 meselesi nasıl çözülecek?

Türkiye, müttefiki ABD ile ilişkilerini koparma noktasına götüren S-400 alımından vazgeçmiyor. Washington ise ağır yaptırımlarla tehdit ediyor. Moskova’dan hava savunma sisteminin teslimatı için temmuz ayı işaret ediliyor. Tarih yaklaştıkça kriz de büyüyor.

Sözcü yazarı Can Ataklı, farklı bir senaryo öne sürerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’yi bu çıkmazın içinden kurtarabileceğini iddia ediyor.

Türkiye’nin daha önce de Çinlilerle anlaşma yapıp daha sonra Çin füzelerini almaktan vazgeçtiğini hatırlatan Sözcü yazarı, benzer bir durumun S-400’lerde gerçekleşeceğine emin olduğunu söylüyor.

“S-400 füzelerini almamız halinde Amerika ile ilişkimizin aşırı biçimde bozulacağı ve bundan da Türkiye'nin daha büyük zarar göreceği herhalde kaçınılmaz bir gerçek” diyen Ataklı, “Bunu elbette Erdoğan da biliyor. Bunu bilen bir başka isim de Rus Devlet Başkanı Putin” ifadesini kullanıyor.

“Sanıyorum Putin iki şeyin olmasını istemeyecektir” diyen Ataklı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Birincisi; Türkiye'nin NATO‘dan ve batı blokundan kopması. İkincisi; Türkiye yüzünden Amerika ile arasının açılması. Türkiye'nin NATO'dan ayrılmasıyla birlikte Rusya ile ittifak yapacağını tahmin etmek zor değil de, bunun yürümesi veya karşılıklı olarak çok kârlı olması mümkün olmaz. Türkiye'nin tüm sistemini baştan aşağı değiştirmeye kalkması Rusya'yı da maddi manevi sıkıntıya sokar. Türkiye'nin sadık bir NATO üyesi ama çok iyi bir Rusya dostu olması Putin'in çok daha işine gelir. Ayrıca Rusya şu sıralar Amerika ile karşı karşıya gelmeyi de istemez, çünkü ekonomik olarak henüz çok zayıf Batı dünyasına karşı. Petrol ve doğalgazı olmasa kolunu kaldıracak gücü bile olmaz.”



S-400'lerde sona yaklaşıldığının altını çizen Sözcü yazarı, “Almamız halinde sıkıntımız büyük olacak. Erdoğan'ın egosu şu sıralar Çin füzelerinde olduğu gibi ‘almıyoruz’ demeye uygun değil. Ama bir bakmışız ki Putin imdada yetişiyor ve ‘Vermiyorum’ diyor” görüşünü dile getiriyor. 

ABD’nin “Rus füzesi ile bizim F-35'ler yan yana olursa sırlarımızı alırlar” kaygısını hatırlatan yazar, Rusya’nın da aynısını söyleyebileceğini ve “Türkiye bu ikisini yan yana getirdiğinde bizim sırlarımız Amerika'ya gider” diyebileceğini düşünüyor.

Ataklı’nın senaryosuna göre Putin “Türkiye bizim çok iyi dostumuz, bir füze için Amerika ile arasının bozulmasını istemeyiz” de diyebilir. 

S-400 füzelerini sanki hiçbir şey olmamış gibi “almama ihtimali” de olduğunu savunan yazar, kaparo işi konusunda ise Hindistan’ın da bu füzelerden istediğine atıf yapıyor. Ataklı, “Bizim sözleşmemiz Hindistan'a kaydırılır, Hindistan ödediğimiz kaparoyu bize öder mesele kapanır. Ne şiş ne de kebap yanmış olur böylelikle” diyor.

14 Nisan 2019 12:02
DİĞER HABERLER