Sabah'ın kapatıldı dediği okuldan bakın ne haber geldi

Sabah'ın kapatıldı dediği okuldan bakın ne haber geldi
Sabah gazetesinin dün 'Gülen'in dünyadaki okulları birer birer kapatılıyor' başlıklı yalan haberi yine tel tel dökülüyor. Senegal'de bulunan Türk okulları, yeni başarılara imza atmaya devam ediyor.
Amerika, Kenya ve Endonezya'da gerçekleştirilen uluslararası proje yarışmalarına Senegal'den katılan Yavuz Selim Eğitim Kurumları öğrencileri, birçok madalya kazanarak ülkenin yüz akı oldu.

Endonezya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 3. kez düzenlenen ve 36 ülkeden 150 öğrencinin yaklaşık bin projeyle katıldığı olimpiyatta Babacar Seck, biyoloji dalında altın madalya kazandı. Seck'in projesi, klima atık sularını hidroponik tarımda kullanarak insanların besin ihtiyacını karşılama ve tarıma elverişli olmayan alanlarda tarım yapma ile ilgili farklı alternatifler bulunmasını öngörüyor.

Kenya'da düzenlenen 'Golden Climate International Environmental Project Olympiad' proje yarışmasına 27 ülkeden 117 öğrenci katıldı. Yarışmaya 'Çevresel Dizayn' kategorisinde katılan Türk Koleji öğrencisi Aminata Mbodjı, projesiyle 30 farklı çalışma arasında üçüncü oldu.

Refakatçi öğretmen Emray Pala, "Fransızca konuşan Afrika ülkelerinden Senegal, ilk kez böyle bir yarışmaya katılıyor. Bu yüzden bizim öğrencilerimize ilgi çok yoğundu. Hatta jüri üyeleri standımıza gerek öğrencilerimize özel olarak teşekkür etti. Sonuçlar açıklandığında öğrencilerimizi ayağa kaldırarak alkışlattılar. Bu, Senegal ve Yavuz Selim Okulları açısından büyük bir başarı olmuş oldu." diye konuştu.

Üçüncü olan proje, doğal afetler dolayısıyla yılda 1,7 milyon insanın ölmesinin engellenmesi ve doğal afetlere daha dayanıklı, geri dönüşümlü malzemeler kullanılmasını hedefliyor. Kullanılan malzemelerden daha fazla verim elde etme amacı taşıyan bir proje. Çevreye zararlı gaz üretimini engelleyen proje, aynı zamanda çevre dostu.

Yarışmaya 'Mühendis' dalında katılan ortaokul öğrencisi Fatou Ndjıaye, Senegal'de sevilerek tüketilen Bissap içeceğini asit çözücü olarak kullandığı projeyle 17 öğrenci arasından ikinci oldu. Normalde asit çözücü olarak kimyasal maddelerin kullanıldığını belirten Fatou Ndjıaye, "Uzun süreli ve yorucu çalışmalar neticesi sonuca ulaşabildik. Biz projemize güvenerek gittik. Çalışmalarımızın karşılığını aldık." diye konuştu.

Amerika'nın Texas eyaletinin Houston şehrinde 71 ülkeden 4 bin öğrencinin yarıştığı dünyanın en büyük bilim fuarı I-SWEEEP'e (The International Sustainable World Energy, Engineering, and Environment Project) katılan Vicdan İzol ve Aychetou Sow 'Çevresel Sağlık ve Hastalıktan korunma' dalında bronz madalya kazandı. Finale kalan projede, Boabab ağacı meyvesinin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacını fazlasıyla karşıladığı ve doğal gıda katkısı olarak kullanılabileceği savunuldu.

TÜRK OKULU ÖĞRENCİLERİ, GELECEĞİN ÜMİT KAYNAĞI

Senegal Sanayi ve Maden Bakanı Aly Ngouille Ndiaye, yarışmaya katılan öğrenci ve okul idarecilerini makamında kabul etti. Yarışmada madalya kazanan öğrencilere ödüller verdi.

Sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyarette konuşan Bakan Ndiaye, "Sizleri ağırlamak benim için onur. Sizler diğer okullardan farklı olarak bir şeyleri başardığınızı gösterdiniz. Diğer okullardan çok daha pahalı değil okullarınız. Öğrencilerimizin böyle güzel projelerle ödüller alması gerçekten çok güzel. Türk Okulu öğrencileri gelecek adına bize ümit veriyor." şeklinde konuştu.

21 Mayıs 2015 19:44
DİĞER HABERLER