Sadettin Orhan: Milyonlarca çalışan anneyi ilgilendiren düzenlemelerin detayları...
...
Milyonlarca anneyi yakından ilgilendiren düzenlemelerin detayları merak konusu. Bu yazıda kafaları karıştıran tüm sorulara cevap vermiş olacağız.
1. Çalışan annelere getirilen yeni izin hakları neler?
Erken doğum yapan memur: Kadın memur doğum öncesi izninden önce erken doğum yaparsa, kullanamadığı izin süresini doğumdan sonra kullanabilecek. Kadın işçiler için bu uygulama zaten vardı, memurlara da tanındı.
Evlat edinen memura doğum izni: Memurlar üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinirse, doğum sonrası verilen 8 haftalık ücretli izinden yararlanabilecek.
Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma: Gerek memur gerekse işçi kadınlar, doğum sonrası 8 haftalık izin süresi bittikten sonra, isterlerse birinci doğumda 60 gün, ikincide 120 gün, takip eden doğumlarda 180 gün yarı zamanlı çalışabilecekler. Yani haftalık çalışma süresinin yarısı kadar işe gidecekler. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. Ayrıca üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçi ve memurlar da aynı haktan yararlanabilecek.
Evlat edinen memura aylıksız izin: 2011 yılında yapılan düzenleme ile memur anne ve babaya doğum sonrasında 24 aya kadar aylıksız izin kullanma hakkı verilmişti. Şimdi aynı haktan üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memur anne babalar da yararlanabilecekler.
İlkokula kadar yarım çalışma: Doğum izinlerini ve yarım çalışma sürelerini bitiren işçi veya memur ebeveyn, isterse çocuğu ilkokula başlayıncaya kadar yarım gün çalışmaya devam edebilecek.
2. Yarı zamanlı çalışmada ücret ne olacak?
Doğum sonrası 60 günden 180 güne kadar yarı zamanlı çalışan memurun maaşı tam olarak yatacak. Kadın işçi ise 180 güne kadar yarı zamanlı çalıştığı sürenin yarım ücretini işverenden, diğer yarısını -asgari ücret kadar- İŞKUR’dan alacak. Fakat bu yarı zamanlı çalışma ücreti en fazla 180 güne kadar verilecek. Bu sürenin bitiminden sonra çocuğun ilkokula başlayacağı tarihe kadar yarı zamanlı çalışmaya devam eden işçi veya memura, sadece işyerinde çalıştığı sürenin ücreti verilecek.
3. Aylıksız izin derece ve kademeye nasıl yansıyacak?
Doğum veya evlat edinme sebebiyle aylıksız izin kullanan kadın ve erkek memura, her yıl için bir kademe ve her üç yıl için bir derece ilerlemesi verilecek.