'SAGİAD'da bir üyeden dolayı arama yaptılar, arama Anayasa ve CMK'ya aykırı'

'SAGİAD'da bir üyeden dolayı arama yaptılar, arama Anayasa ve CMK'ya aykırı'
Sakarya'da polisin, Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği'nde (SAGİAD) yaptığı arama sona erdi. SAGİAD Başkanı Ali Hacıeyüpoğlu, bir üyeleri hakkında 'Orman Kanunu'na muhalefetten dolayı verilen suç duyurusundan dolayı dernekte fiziki arama yapıldığını, bilgiyasarlara el koyma olmadığını söyledi. Dernekle ilgili bir suçlama olmadığı halde fiziki arama yapılmasının ayrıca mahkemenin bilgisayarların aranması talebini reddettiği halde kolluk kuvvetlerinin bilgisayarları incelemesinin Anayasa'ya ve CMK'ya aykırı olduğunu bildiren dernek yetkilileri, bu konularda hukuki incelemede bulunacaklarını kaydetti.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın T.B. adlı kişi hakkında 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama', 'ihaleye fesat karıştırma', 'resmi belgede sahtecilik', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'orman kanununa muhalefet' iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelinin üyesi olduğu SAGİAD'ın binasında Sakarya Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla arama yaptı. Sulh Ceza Hakimliği, şüphelinin üyesi olduğu SAGİAD'da suç delillerinin iz ve emarelerin elde edilebileceği hususunda makul şüphenin bulunduğunu kaydederek, dernekte gündüz vakti bir defaya mahsus arama yapılmasına izin verdi.

MAHKEME, DERNEK BİLGİSAYARLARININ ARANMASI TALEBİNİ REDDETTİ

Sulh Ceza Hakimliği, dernekteki bilgisayarlarda arama yapılması talebini, soruşturmanın şüpheli T.B. hakkında yürütüldüğü, bahsi geçen yerde aramanın bu şüpheliye ilişkin delillerin elde edilmesi gayesi ile talep edildiği ve verildiği gerekçesiyle bilgisayarlarda arama yapılması talebini reddetti.

Çevik Kuvvet polisiyle dernek binasına gelen terörle mücadele ekipleri, içerde fiziki arama yaptı. Yaklaşık 3 saat süren arama çalışmasının ardından polisler, binadan ayrıldı.

SAGİAD Başkanı Ali Hacıeyüpoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, dernekleriyle ilgili bir suçlamanın olmadığını söyledi. Suç duyurusunda bulunulan kişinin üyeleri olduğunu ifade eden Hacıeyüpoğlu, şunları söyledi: "O üyemizin şahsi olan bu hadisesinden dolayı bizim derneğimiz aranıyor. Bugün biri benim hakkımda bir suç duyurusunda bulunsa ben ticaret odasına da üyeyim. Gelip ticaret odasını basmaları gerekir. Ya da bir avukat hakkında bulunulursa baroyu basmaları gerekir. Bu tür davranış şekli var. Açıkçası bir taciz. Neyin tacizi onu da bilmiyorum? Şimdi biz gerekli süreci başlatacağız. Bizimle hiçbir ilgisi yok. Bir üyemiz hakkında biri kendisiyle alakalı herhangi bir suçtan dolayı 'Orman Kanunu'na muhalefetten dolayı bir suç duyurusunda bulunuyor. Üyemiz hakkında verilen bir suç duyurusundan dolayı da bizim derneğimize gelip arama yapıyorlar. Bu kadar acı bir durum. Bilgisayarlarla ilgili arama bile yok. Baktılar, fiziki gözle arama yaptılar. Ne arandığını da bilmiyoruz. Üyemizle ilgili bir şey arıyorlar ama ne?"

Türkiye'nin en köklü sivil toplum örgütlerinden biri olan TUSKON'un ilk derneği olduklarını kaydeden Hacıeyüpoğlu, "Bu dernek şu an Türkiye'de 55 bin üyesi olan çok büyük bir camianın ilk yapı taşıdır. Sakarya SAGİAD bu kadar özel bir kurumdur. Adapazarı'nda çok büyük işler yapmıştır. Çok büyük işlere imza atmıştır. Sakarya'daki esnafını, tüccarını, sanayicisini her zaman gelir kazandırmayı, şehrine kazanç sağlamayı hedef edinmiş bir kurumdur. İhracata çok büyük katkımız vardır. Hatta bu konuda en iyi dernek olduğumuzu iddia edebiliriz. Dünyanın 168 ülkesine biz aynı anda ulaşabiliyoruz. Bu kadar güçlü bir ağa sahibiz. TUSKON sayesinde. Bunu her seferinde faydalandırdık. Buraya üye olan insanların 2- 3 bin çalışanı var. İstihdam oluşturan, ihracat yapan, her üyesini ihracat yapmaya teşvik eden sivil toplum örgütüdür." diye konuştu.

'KURUMLA İLGİSİ YOK, ARAMA ANAYASA'YA, CMK'YA AYKIRI'

Kurum avukatı Nurullah Sayar, aramanın hem Anayasa'ya hem de CMK'ya aykırı olduğunu söyledi. Arama kararının 1.Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildiğini belirten Sayar, şunları kaydetti: "Derneğin yaklaşık 160-170 üyesinden bir tanesi hakkında yine bir başka kişinin şikayeti üzerine, dernek faaliyetiyle alakalı olmayan bir takım suçlardan dolayı, o kişinin de dernek üyesi olması hasebiyle mahkeme, bize göre Anayasa'ya, CMK'ya aykırı olarak suçla, dosya ile hiçbir şekilde ilgisi olmayan işadamları derneğinde arama kararı vermiş. Arama kararı doğrultusunda kolluk görevlileri kurumda arama yaptılar. Zaten SAGİAD ile ilgili herhangi bir arama kararı yok. O şahısla ilgili olarak yapılan aramada da, şahsa ait suçlamalarla ilgili de kurumda herhangi bir şey bulunamadı. Hiçbir suç unsuru, suç emaresine rastlanmadan arama kararı sonlandırıldı."

KURUM AVUKATI: MAHKEME KARARINA RAĞMEN KURUM BİLGİSAYARINDA DA ARAMA YAPTILAR

Mahkemenin arama kararı verirken bir üçüncü kişi ile ilgili arama kararını ikinci paragrafında kuruma ait, SAGİAD'a ait bilgisayar ve kütüklerde arama yapılması talebini reddettiğini belirterek, "Ancak buna rağmen kolluk kuvvetleri kurumun da bilgisayarlarında arama yaptı. Kendileri bunu zapta da yazdılar." dedi.

'MAHKEME KARARINI DA YANLIŞ UYGULADILAR'

Sayar, mahkeme arama kararı verirken bir üçüncü kişi ile ilgili arama kararını ikinci paragrafında, kuruma ait, SAGİAD'a ait bilgisayar ve kütüklerde arama yapılması talebini reddettiğini hatırlatarak, buna rağmen polislerin kurum bilgisayarlarında arama yaptığını vurguladı. Sayar, "Ancak buna rağmen kolluk kuvvetleri kurumun da bilgisayarlarında arama yaptı. Kendileri bunu zapta da yazdılar. Verilen mahkeme kararı zaten Anayasa'ya, hukukun üstünlüğüne, CMK'ya aykırı olan bir karardı. Kararı da yanlış uyguladılar. Biz bunu tutanağa bağladık. İtiraz ettik. Çünkü ondan sonrası artık kurumun maddi ve manevi zararı doğdu. Kuruma ait bilgisayarları incelediler. Çünkü bilgisayarların incelenmesinin zararı var. Burası işadamları derneği, eldeki bilgiler dernek üyelerinin bilgileri, hepsi tacir, ticari bilgileri söz konusu. Bunlar kopyalandı mı alındı mı? Alındı mı alınmadı mı? Gördüler mi görmediler mi buna emin değiliz. Bunla ilişkin bütün itirazlarımızı biz zapta geçtik. Medyada illegal örgüt vesaire kurumla ilgili bir arama yapılıyormuş gibi haberler yayınlandı. Bunların aslı astarı yok. Bu konu ile ilgili hukuki konuda neler yapacağımızı dernek başkanı ile karar vereceğiz." bilgisini verdi. CİHAN
13 Mayıs 2015 16:03
DİĞER HABERLER