"Sağlık hizmeti, özelleştirilen piyasanın hırsına terk edilmemeli"

CHP Ankara Milletvekili Murat Eymir, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine tepki gösterdi. Eymir, "Sağlık hizmeti, özelleştirilen, piyasanın kâr hırsına terk edilecek bir alan olarak görülmemeli. Sağlık hizmeti, sosyal devletin temel görevidir. Sağlığın ticarileştirilmesi, alınıp satılması asla sosyal devlet ilkesiyle uyuşmaz. Buraları nitelikli sağlık hizmeti verilir hale getirmek en öncelikli yapılması gereken şeydir." dedi.

CHP Sağlık Komisyonu Ankara Numune Hastanesi'ndeki hastaları ziyaret etti. Hastane ziyaretine CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP Ankara Milletvekili Murat Eymir, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker katıldı. Komisyon, hastaları ziyaret ederek sağlık sorunları hakkında vatandaşlardan bilgi aldı. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, sağlık hizmetlerinin ne durumda olduğunu saha araştırması ile yaptıklarını belirtti. Demir, en önemli sorunu açıklayarak "2000 yıllarında hastaların doktora gitme oranı 2,3 iken bugün 8,4 ulaşmış durumda. Yani hasta 4 kere daha fazla doktora gidiyor. Bunun nedeni nedir? Acaba insanlar neden 4 kere daha fazla sağlık hizmetlerine gidiyor bunun nedenini araştırıyoruz, bu konuda Avrupa'yı geçmiş durumdayız." dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Eymir, hastanelerin çok kalabalık olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de sağlık hizmetinin kışkırtıldığını söyleyen Eymir, insanların tedavi olamadıkları için defalarca kere hastanelere gitmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Doktora erişmenin kolay olduğunu, doktordan kurtulmanın zor olduğunu vurgulayan Eymir, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Poliklinikler son derece kalabalık. İktidarın sürekli olarak söylediği 'dileyen dileği hastaneye gider' sözünü aslında balon olduğunu tespit etmiş olduk. Hastanede sıra bekleyen vatandaşların ekonomik düzeyine bakarsanız, yoksul kesimlerin, işçilerin bu hastanelere yığıldığını göreceksiniz. Türkiye her anlamda olduğu gibi sağlık hizmeti verilirken de kutuplaştırılmış durumda. Sağlığın ticarileştirilmesi yoluyla verilen sağlık hizmetlerinin örneğini burada göremiyoruz. Burada tam bir sıkışıklık var. Doktorların ortalama poliklinikte 70 hasta görmek zorunda olduğunu tespit ettik. Acil servis son derece sıkışık. Çünkü katkı payları artık taşınamaz noktaya geldiği için vatandaşlar acil servislere yönlenmek durumunda kalıyorlar. Katkı paylarının SKK, emekli ve çalışanlar açısından ödenemez hale geldiğini vatandaşlarımız bizzat söylediler. Acil servislerde doktora karşı şiddet olduğunu biliyoruz, burada şiddet olduğunu tespit ettik."

TELEFONLA RANDEVU ÜCRETİ 5 LİRA

Eymir, sağlık hizmetinin probleminin bir telefonla başladığını söyledi. Telefonla randevu sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Eymir, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Telefonu kaldırdığı anda 5 lira ücret randevu alsa da, almasa da ödemek zorunda. Bunu yapamayan hastalar sabahın erken saatlerinde hastaneye gelmek zorunda kalıyorlar. Gelen hastaların ellerinde bir fiş 40'ıncı hasta olma ihtimali var. Hastaların en önemli sorunu nitelikli sağlık hizmeti alamamak, sağlık hizmetini sayısal hizmet olarak göremeyiz. Niteliğinde en önemli ölçütlerinde hastaya ayrılan zaman. Hastalara az bir zaman ayrılıyor. Hastaların en önemli sorunu hastaneye geldikten sonra dertlerine çare bulamadıkları ve tekrar gelmek zorunda kaldıkları. Hastaneye 5 kat artmasının özünde hastalarımızın hastanelerden nitelikli sağlık hizmeti alamamalarıdır."

'SAĞLIK HİZMETİ ÖZELLETİRİLMENİN HIRSINA BIRAKILMAMALI'

Eymir, sağlık hizmetini, özelleştirilen piyasanın kar hırsına terk edilecek bir alan olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Eymir, "Sağlık hizmeti sosyal devletin temel vermesi gereken bir görevdir. Sağlığın ticarileştirilmesi, alınıp satılması asla sosyal devlet ilkesiyle uyuşmaz. Buraları nitelikli sağlık hizmeti verilir hale getirmek en öncelikli yapılması gereken şeydir." dedi.

'NE KADAR PARA O KADAR PERFORMANS'

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, ise şöyle konuştu: "AKP devlet eliyle bıçak parasını yasal hale getirmiş, 100 ile 200 lira arasında katkı payı alınıyor. Bundan dolayı özel hastanelerdeki hastalar tekrar eğitimin hastanelerine yönelmiş durumda. Burada da çok ciddi derecede sıra var. Burada en büyük sıkıntı performans sistemi. Devlet siz ne kadar tetkik isterseniz, ne kadar muayene yaparsanız, ne kadar ameliyat yaparsanız o kadar para alacaksınız diyor. 4 kat bir artış var. Hasta şunu söylüyor. Bu hekim ameliyat dedi ama bu ameliyat gerekli mi ya da performans için mi yapılıyor diye düşünüyor. Onun için hastane hastane geziyor. Bu kadar sayı yükseliyor. Aslolan nitelikli hastalık hizmeti vermektir."

CİHAN
17 Şubat 2016 12:38
DİĞER HABERLER