'Sağlık personeline şiddet konusunda yeterli derecede mesafe alamadık'

'Sağlık personeline şiddet konusunda yeterli derecede mesafe alamadık'
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, sağlık personeline şiddet konusunda yeterli derecede mesafe alınamadığını söyledi. Kanunların uygulanmasında sıkıntı yaşandığını savunan Ünüvar, hakim ve savcılardan daha duyarlı olmalarını istedi. Ünüvar, "Geçen yıl çıkan bir kanunda, sağlık personeline bir fiziki veya sözel şiddet olmuşsa o şiddeti uygulayan kişi tutuklu yargılanacak. Ama görüyoruz ki, maalesef bununla ilgili belli noktalarda ciddi mesafeler aldık ama belli noktalarda mesafe alamadığımızı görüyoruz. Yani hakimlerimizin, savcılarımızın da bu konuda daha duyarlı olmasını rica ediyorum." dedi.

Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye illerinde görevli Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) personeli ve Türk Kızılay Adana Şubesi personellerinin katılımıyla Adana İl Sağlık Müdürlüğü Havutlu İkmal ve Teknik Destek Birimi'nde 3 gün süren tatbikat yapıldı. Tatbikatta doğada yaşam, zor koşullarda hayat idamı, enkazda yaralı kurtarma, büyük çaplı trafik kazalarına müdahale gibi eğitimler verilirken, tatbikat sonrası personele sertifika verildi. Sertifika töreninde konuşan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti. Sağlık alanındaki şiddetin diğer alanlardan 16 kat daha fazla olduğunu söyleyen Ünüvar, özellikle acil ve polikliniklerde diğer sektörlerden daha fazla şiddete maruz kalındığını açıkladı. Sağlık alanında şiddete maruz kalanların maruz kaldığı şiddetin sadece o kişinin hayatını kaybetmekle kalmadığını, onun verebileceği potansiyel sağlık hizmetlerini de engellediğinin altını çizen Ünüvar, şu ifadeleri kullandı: "Yani sağlık çalışanına saldıran her kişi bilsin ki toplumun sağlık hizmetini ciddi şekilde engellemektedir. Ve bunun hem dünyada hem de ahirette çok büyük vebali vardır. Tabii biz bu konuyla ilgili gerek hukuki gerek toplumsal gerekse fiziki anlamda pek çok tedbiri önerdik sağlık bakanlığımıza. Sayın Bakan da önerdiğimiz önerilerin önemli bir kısmını hayata geçirdi. Fiziki koşullarda, mesai ile ilgili düzenlemeler oldu. Hukuki anlamda düzenlemeler oldu. Örneğin geçen yıl çıkan bir kanunda, sağlık personeline bir fiziki veya sözel şiddet olmuşsa o şiddeti uygulayan kişi tutuklu yargılanacak. Ama görüyoruz ki, maalesef bununla ilgili belli noktalarda ciddi mesafeler aldık ama belli noktalarda mesafe alamadığımızı görüyoruz. Yani hakimlerimizin, savcılarımızın da bu konuda daha duyarlı olmasını rica ediyorum. Toplumun da artık bu konuda duyarlı olması lazım."

Adana Valisi Mustafa Büyük ise UMKE ekiplerinin normal zamanda da afet zamanları sonrasında da çok önemli hizmetler verdiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının, camiasının toplumun her kesimini üzen, endişeye sevk eden bazı saldırılarla karşı karşıya kaldığını kaydeden Büyük, "Kısa süre içerisinde yaşanan bazı hadiseler artık son noktaya geldiğini gösteriyor. Sabrın taştığını gösteriyor. Toplumsal olarak her beraberce bu konuda daha fazla duyarlılık gösterip, toplumu bilinçlendirme ve bu tür saldırıları artık tekrarlanmayacak hale getirme noktasında çaba göstermek gerektiğini gösteriyor."dedi.

Öte yandan 3 gün süren tatbikata 100 personel katıldı. CİHAN
01 Haziran 2015 13:48
DİĞER HABERLER