'Sağlık sektörüne adım atanlar daha risksiz bölümleri tercih ediyor'

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş sağlık sektörüne adım atanların ileride tazminat ödeme problemi ile karşılaşmamak için daha risksiz bölümleri tercih ettiklerini belirtti.

Türkiye Adalet Akademisi, Mersin Barosu ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde Tıbbi Uygulama Hatalarından Kaynaklı Davalarda Hukuki ve Cezai Sorumluluk konulu Tıp Hukuku Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Metin Yandırmaz, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan,Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, HSYK daire başkanları ve üyeleri, Yargıtay üyeleri, hakimler, savcılar, sağlık çalışanları ve akademisyenler katıldı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş açılışta yaptığı konuşmada sağlık sektörünün bazı riskli alanlarının olduğuna işaret ederek, "Özellikle kanser cerrahisi, kadın hastalıkları, doğum, beyin cerrahisi gibi birçok alanda risk yükseldikçe, sağlık personeline düşen risk oranları da artıyor ve buralara istihdam talebi azalıyor. Ayrıca davalar başlıyor, sağlık çalışanları yıllarca bu davalara gidip geliyorlar. Sonunda da tazminat ödemek zorunda kalıyorlar." dedi. Sağlık sektörüne adım atanların artık daha risksiz bölümleri seçtiklerini dile getiren Prof. Dr. Gümüş, bu durumu gidermek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, açılış konuşmasında hekimlerin cezai sorumluluklarıyla ilgili kanun değişikliği teklifinde bulunmayı planladıklarını vurguladı. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise toplumdaki sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddete değinerek, haklarını bilme ve hak arama açısından sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti. Uyuşmazlıkların daha barışçıl yöntemlerle çözülmesi açısından tıp eğitiminde hukuk derslerinin daha ağırlıklı olması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Çamsarı, hem sağlık çalışanlarının hem hukukçuların mezuniyet sonrası eğitimlerine devam etmesinin faydalı olacağını düşündüğünü ifade etti.

Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, baro olarak böyle büyük bir çalışmada yer almalarının kendileri için övünç kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Metin Doğan'ın moderatör olduğu sempozyumun birinci oturumunda; Sami Öztürk 'Hekimin Cezai Sorumluluğuna Genel Bakış ve Yargıtay Uygulamaları', Gürsel Yalvaç 'Hatalı Tıbbı Uygulamalarda Cezai Sorumluluk, Yargısal Kararlardaki Yaklaşım ve İlkeler', Refik Eğri 'Hekimin Hukuki Sorumluluğundan Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat' ve Battal Yılmaz 'Hekimin Hukuki Sorumluluğu-Yargıtay Uygulaması' konularında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Tülay Canda'nın moderatör olduğu ikinci oturumda; Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök 'Tıbbi Uygulama Hatalarında Otopsinin Önemi', Prof. Dr. Halis Dokgöz 'Malpraktis Olgularında Bilirkişilik ve Etik' ve Yrd. Doç. Dr. Erdal Yerdelen 'Hastanın Kusurunun Hekimin Sorumluluğuna Etkisi' konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
CİHAN
27 Ekim 2015 11:53
DİĞER HABERLER