Şahsi bilgilerinin çalınıp çalınmadığını gösteren program geliştirildi

Güvenlik araştırmacıları, 2015 yılında belli internet forumlarındaki 35 milyon şahsi bilgiyi ne kadar güvende olduklarını ortaya çıkarmak için analiz etti. HassoPlattner Enstitüsü'nün (HPI) bu çalışması sayesinde internet kullanıcılarının kişisel bilgilerinin ne derece tehdit altında olduğunu öğrenmeleri mümkün. https://sec.hpi.de/ilc adresine girerek e-posta adreslerini girenler, çok kısa bir süre içinde şifre, hesap numarası gibi şahsi bilgilerinin başkalarının eline geçip geçmediği hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.

HPI Müdürü Prof. ChristophMeinel, 'Identity LeakChecker' adlı bu program sayesinde 215 milyondan fazla bilgiyi gözden geçirebildiklerini söyledi. 2014 yılı sonunda bu rakam 180 milyon olarak hesaplanmıştı. Bilgilerin kaynağını ise Ashley Madison, Skype, Twitter ve Minecraft gibi 15 kaynak oluşturuyor.

Meinel'in açıklamalarına göre 2015 yılında internet üzerinde büyük miktarda şahsi bilgi hırsızlığı yaşandı. Buna göre bir milyon cümleden fazla kimlik bilgisi çalındı ve başka sayfalarda yayınlandı. Ashley Madison ve AdultFriend gibi randevulaşma zemini hazırlayan portallarda hırsızlık olaylarının daha çok yaşandığı ortaya çıktı.

HIRSIZLIK OLAYLARI İLGİYİ ARTTIRDI

Sayılardaki artış, HPI'nin geliştirdiği 'Identity LeakChecker'e olan ilgiyi de arttırmış. Geçen yıl ücretsiz bu hizmet sayesinde şahsi bilgilerinin akıbetini sorgulayanların sayısı 100 bini bulmuş. 13 bin kişi ise şahsi bilgilerinin internet ortamında serbestçe dolaştığını öğrenmiş ve ne yapabileceği konusunda bilgi almış.

Hizmet, 2014 yılından bu yana veriliyor ve o gün bu gündür şahsi bilgilerini sorgulayanların sayısı 1,7 milyonu bulmuş, 160 bin kişi şahsi bilgileri hukuka aykırı bir şekilde yayınlandığı için uyarı almış. Bununla birlikte program, çalınmış bütün bilgileri ortaya çıkarmıyor. Bilgi sunabilmesi için bilginin yayınlanmış olması gerekiyor. CİHAN
04 Ocak 2016 12:08
DİĞER HABERLER