Sahte e-faturalarla kurum bilgisayarlarına sızıyorlar

İZMİR (CİHAN)- Siber suçlular, sahte e-faturalarla kurum bilgisayarlarına virüs bulaştırarak sistemi şifreliyor. Ardından şifreyi çözmek için fidye talep ediyor. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dünyada ve Türkiye'deki yoğun siber saldırılara dikkat çekerek, "Sahte e-fatura konusunda dünyada en çok hedef alınan ülke olduk." dedi. Global olarak yılda yaklaşık 550 milyon siber saldırı yapıldığını kaydeden Akkoyunlu, bu saldırılarda özellikle kurumların hedef alındığına dikkat çekti. Akkoyunlu, "Geçen aralık ayında, sahte e-fatura konusunda dünyada en fazla saldırıya uğrayan ülke olduk. Türkiye'de 11 bin 700 sistem, bu saldırıdan etkilendi. Siber suçlular, sahte e-faturalarla özellikle kurumsal sistemlere virüs bulaştırarak şifreliyor ve sonra da bu şifreyi çözmek için fidye talep ediyor. Maalesef güncel olmayan yazılımların kullanımı ve bazen de aşırı merak, virüslerin bilgisayarımıza bulaşmasına neden oluyor." dedi.

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve Türk Ekonomi Bankasının (TEB) düzenlediği ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları'nın ilki İzmir'de yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya, İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki pek çok kurumun temsilcileri ve bilişim yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı, teknolojinin değişmesiyle beraber müşteri davranışlarının da değiştiğini, finans işlemlerinin hızla internet ve mobil cihazlara kaydığını, Türk banka müşterisinin cep telefonundan banka işlemleri yapmayı sevdiğini söyledi. Finans dünyasında özellikle son dönemde internet ve mobil bankacılığın öneminin giderek arttığını ve önümüzdeki dönemde daha da artacağını belirten Çavuşovalı, "Dijital dünya hızla gelişiyor ve buna bağlı olarak müşteri davranışları da değişiyor. Banka müşterilerinin artık bankacılık işlemlerini, internet bankacılığını atlayarak doğrudan cep telefonu üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ettiğini görüyoruz." diye konuştu. Müşterilerin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşovalı, dijitalleşmeyle oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğu dile getirdi. Dijitalleşme yolunda şirketlere tavsiyelerde de bulunan Çavuşovalı, kullanıcıları bilinçlendirerek ve gerekli önlemleri alarak riskin düşürülebileceğini söyledi.

ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları, İzmir'den sonra 2015 yılı boyunca Antalya, Gaziantep, Samsun, Konya, Bursa, Denizli, Kayseri, Eskişehir ve Adana'da yapılacak. CİHAN
25 Şubat 2015 15:17
DİĞER HABERLER