'Şaibeli' Adli Yargı Sınavı'nı Meclis'e taşındı

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, Adalet Bakanlığı'nın 'Yazı İşleri ve İdari İşler Müdürlüğü' yazılı sınavında yüksek not almalarına rağmen sözlü sınavda bırakılmaları ile ortaya çıkan sınav şaibesini Meclis'e taşıdı.

Adalet Bakanlığı geçtiğimiz yıl 28 Haziran tarihinde 'Taşra Teşkilatı Personeli Adli Yargı Yazı İşleri Müdürlüğü Yazılı Sınavı' açtı, ancak ilk defa olarak geçen yıl sözlü mülakatı da sınava ekleyerek uygulamaya koydu. Söz konusu olan yazılı sınavda yüksek puan alan adaylar, sözlü sınavında aldıkları yetersiz puanlar nedeniyle başarısız kabul edildi. Yazılı notları yüksek olmasına rağmen aldıkları sözlü sınavı notları esas alınarak mağdur olan adliye personeli, seslerini yaptıkları eylemler ile duyurmaya çalıştı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet de adliye personelinin sesine kulak verdi ve hak yenildiği düşünülen 'Yazı İşleri ve İdari İşler Müdürlüğü' sınavını TBMM'ye taşıdı.

2015'TEN ÖNCE SÖZLÜ SINAV YOKTU

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Adalet Bakanlığı'nın 28 Haziran 2015 tarihinde, 'Adalet Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Adli Yargı Yazı İşleri Müdürlüğü Yazılı Sınavı'nı ve yarattığı sorunları, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlamasını istediği yazılı soru önergesiyle Meclis'e taşıdı. 2015 yılından evvel sadece yazılı sınavdan ibaret olan sınav uygulamasına ek olarak sözlü mülakatın konulmasının kafalarda soru işaretleri uyandırdığını belirten Hürriyet, "2015 yılından önce yapılan yazılı sınavlarda alınan puan esas alınarak atamalar yapılmaktaydı. Sınavın yazılı ve sözlü sınav şeklinde iki kısımdan oluşması nedeniyle, yazılı sınavda yüksek puan almış olanlar bile sözlü sınavında aldıkları yetersiz puanlar nedeniyle başarısız kabul edilmiştir. Sınava yaklaşık olarak 6107 Zabıt Katibi katılmış ve sınav yaklaşık olarak 2 ay sürmüştür. Sınav tek bir komisyon tarafından gerçekleştirildiğinden ötürü bir adaya düşen süre yaklaşık olarak 2 dakikadır." ifadelerini kullandı.

SÖZLÜ SINAV KENDİ ADAMLARI İÇİN MİYDİ?

Aday sayısının çokluğundan ötürü her bir adaya sözlü sınav içerisinde en fazla iki dakika ayrıldığını da açıklamasına ekleyen CHP'li vekil, "Kişinin iki dakika içerisinde kendisini yeterince ifade edemeyeceği gibi, komisyonun da aday hakkında yeteri kadar bilgi edinemeyeceği de açıktır. Adaya yöneltilen soru sayısı, niteliği ve sınav süresi göz önüne alındığında sözü geçen yönetmelik dahilinde bir ölçme ve değerlendirme yapılmasının mümkün olamayacağı açıktır. Sözlü sınavda verilen yanıtların, teknolojik olanaklardan yararlanılarak kayıt altına alınmamıştır. Yoksa kendi adamlarının başarılı olmalarını istedikleri için mi sözlü sınavı ısrarla yaptılar? Yüksek sözlü notu alanların yazılı notunun düşük olması düşük sözlü not verilenlerin ise yüksek yazılı not almış olmaları tesadüf müdür bilinçli midir? Sözlü sınavın kaldırılmaması şaibenin önünü açacağı gibi, yarattığı sıkıntıların da ortadan kaldırılması gerekir." açıklamalarında bulundu.

CHP'li vekilin yönettiği sorular şöyle:
"Daha önceki yıllarda sadece yazılı olarak gerçekleştirilen 'Adalet Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Adli Yargı Yazı İşleri Müdürlüğü Yazılı Sınavı'na neden 2015 yılında sözlü sınav ilave edilmiştir?

Söz konusu sözlü sınavda komisyon tarafından sorulan genel kültür soruları ve adayın cevapları, inandırıcılığı ve sınavın şeffaflığı göz önüne alındığında neden teknik bir kayıt altına alınmamıştır?

Yazılı sınavda alınan puanlar ile sözlü sınavda alınan puanlar arasında nasıl bir ortalama alınmıştır?

Adalet Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Adli Yargı Yazı İşleri Müdürlüğü sınavlarında yazılı sınavları başarı ile geçmiş ancak sözlü sınavda kalmış kaç kişi vardır?

2015 yılında uygulamaya konan sözlü sınavın, ortaya çıkan şaibeleri ortadan kaldırmak adına kaldırılması gündeme gelecek midir?

Yazılı sınavından yüksek alanların sözlü sınav nedeniyle sınavı geçememeleri ve yazılı sınavda düşük not alanların ise sözlü sınav sayesinde sınavı geçmeleri tesadüf müdür?

Türkiye geneli tüm illerde aynı durumun yaşandığı sınavda, yüksek puanlılara düşük puan verilerek elenmesi ve düşük puanlılara yüksek mülakat puanı verilerek kazandırılması, sözlü sınavda adaylara sorulan Anayasa'nın Eşitlik İlkesi' ile nasıl uyuşmaktadır?" CİHAN
22 Ocak 2016 14:53
DİĞER HABERLER