Saitabat köylüleri, HES için gelen görevlileri kovdu

Saitabat köylüleri, HES için gelen görevlileri kovdu
BURSA (CİHAN)- Bursa'nın Kestel ilçesinde doğal güzellikleri ve şelalesi ile ünlü Saitabat köyünde yapılmak istenen HES projesine köylüler karşı çıkıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden proje hakkında bilgilendirme için köye gelen görevliler, köylülerin protestoları arasında köyü terk etmek zorunda kaldı.

Bölgede, Akçay ve Güvercinlik derelerinin sularını çelik borularla yeraltına alarak yapılması düşünülen HES projesine karşı çıkan bölge halkı, Saitabat köyünde toplandı. Köy meydanında bir araya gelen her yaştan insan, açtıkları pankartlarla projeye tepkilerini dile getirdi. Sık sık slogan atan köylü kadınlar da HES istemediklerini ve sularına sahip çıkacaklarını söyledi.

Köylüler, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri ile bilgilendirme için köy kahvesine gelen Sedef firması yöneticilerini protesto etti. Bilgilendirme toplantısına katılmayan bölge halkı, sloganlarla görevlilerin köyü terk etmesini istedi. Bir süre bekleyen görevliler, kimsenin gelmemesi üzerine rapor tutarak ayrıldı. Saitabat köylülerine Derekızık, Orhaniye ve Burhaniye köylüleri de destek verdi.

TUMOB Yönetim Kurulu üyesi Neriman Usta, bölgeye kurulacak 3,5 megavatlık HES'in Türkiye'nin enerji ihtiyacı ile alakası olmadığını belirtti. Yılın tüm aylarında da çalışmayacağını ifade eden Usta, bunun ülke ekonomisine katkısının olmadığını, enerji katkısının da sınırlı olacağını vurguladı, vereceği çevresel zararın daha büyük olduğunu kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy ise ülke genelinde 2 bin 500'e yakın kanal tipi HES yapımı söz konusu olduğunu belirterek, "Elektrik ihtiyacının yüzde 2'sini bile karşılamıyor bunlar. O yüzden böyle bir tesisin çevrenin çok güzel olduğu bir noktada yapılmaması gerekiyor." dedi.

Saitabat Köyü Muhtarı Ahmet Eraslan da şu açıklamayı yaptı: "Biz HES'e karşı değiliz ama yerinde olması lazım. Saitabat bölgesi Bursa'nın en büyük turizm bölgelerinden biri. Yıllık 150 bin turist ağırlıyoruz, insanlar buranın havasına suyuna geliyor. Tarımımız var, hayvancılığımız var. Köylüler zaten kendi aralarında su kavgası veriyor. Suyumuzun bir bölümünü zaten BUSKİ'ye verdik. Zaten su kalmadı bize. Bu projeye evet dememiz mantığa da vicdana da aykırı." CİHAN
26 Şubat 2015 16:20
DİĞER HABERLER