Sakarya'da 5 yılda 700 sokak hayvanı sahiplenildi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Şube Müdürü Nagihan Yaman, vatandaşların barınaktaki tetkikleri, tedavisi ve kimliklendirme işlemi yapılmış, iyileşme süreleri biten hayvanları sahiplenebileceklerini söyledi. Yaman, 5 yılda 700'e yakın rehabilite edilmiş hayvanın sahiplenildiğini açıkladı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Şube Müdürü, veteriner hizmetleriyle alakalı büyükşehir belediyesine kanuni olarak üzerine düşen ne varsa onu yapmaya çalıştıklarını belirtti. Ağırlıklı olarak sokak hayvanlarının faaliyet alanlarını oluşturduğunu anlatan Nagihan Yaman, şunları ifade etti: "Sokak hayvanları ile ilgili rehabilitasyonu, kısırlaştırma, aşılama ve tedavilerinin tamamı bizim birimimiz tarafından yapılıyor. Kaçak kesimler, uygunsuz şartlardaki etler, bunlarla alakalı bilirkişi görevlerini de üstleniyoruz. Zabıtanın kaçak kesimler tespitinde ya da kaçak et tespit ettiğinde biz onlara bilirkişi olarak uzman desteği veriyoruz."

Kendi başına hayatını idame ettiremeyecek, sakat, hasta ya da güçten düşmüş derecede yaşlı hayvanları barındırabilmek adına hayvan barınağı inşa ettiklerini kaydeden Yaman, "Şuan ki kapasitemiz 150 sokak hayvanı. Bu birimde 2 veteriner toplamda 11 personel çalışıyor. Geçici bakım evinin isminin geçici olması hayvanlar için geçiciliği anlamında. Günde ortalama 7 operasyon yapıyoruz. Sakarya'da 2 rehabilitasyon merkezimiz var. Bunlardan biri de Adapazarı Belediyesi'nin bünyesinde çalışmalarını gerçekleştiriyor. Onlarla koordineli bir şekilde çalışıyoruz."

Vatandaşların tetkikleri, tedavisi ve kimliklendirme işlemi yapılmış, iyileşme süreleri biten hayvanları sahiplenebileceklerini ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Şube Müdürü Yaman, açıklamasını şöyle tamamladı: "Bizim için 18 yaşından büyük olmaları yeterli. İhtiyaca göre taleplerde olabiliyor. Mesela koyun bakabilecek çoban köpeği talebi olabiliyor. Bizim kayıtlarımız yanında Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın online bir sahiplendirme sistemi var. Bizde bu sahiplendirmeyi bu sistem üzerinden yapıyoruz. Özellikle bakım evimizde çok fazla ırktan köpek mevcut. Ayrıca, kolluk kuvvetleri gibi birimlerin bize teslim ettiği pitbull benzeri tehlikeli olabilecek hayvanlar da var ve hayatlarının sonuna kadar bakmak zorunda olduğumuz hayvanlar bunlar. Günlük ortalama 3 yavru sahipleniliyor. Bunlara ek olarak da 5 yılda 700'e yakın rehabilite edilmiş hayvan sahiplenildi."Cihan CİHAN
19 Mart 2016 15:43
DİĞER HABERLER