Samandağ'da tamamlanan tesislerin açılışı yapıldı

Samandağ'da tamamlanan tesislerin açılışı yapıldı
Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Samandağ Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan tesislerin açılışı yapılırken, inşaatına başlanan yatırımların da temeli atıldı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) tarafından 50 Yılın İçme Suyu Seferberliği' kapsamında başlatılan Samandağ-Tekebaşı İçme Suyu İnşaatı, Samandağ Belediyesi'nin başlattığı HATSU Etüt Daire Başkanlığı'nın tamamladığı Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi ve Tekebaşı Mahallesi Çok Amaçlı Salonu'nun açılışı gerçekleştirildi.

İlçeye bağlı Tekebaşı, Çöğürlü, Sutaşı, Kuş Alanı, Koyunoğlu ve Yeşilköy mahallelerini kapsayan içme suyu inşaatı ve ayrıca maliyeti 11 milyon 840 bin TL Atıksu Arıtma Tesisi'nin açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İki gün önce Antakya Küçük Sanayi Sitesi ve Maşuklu ile Küçük Dalyan mahallelerini bağlayacak ve 5 milyon TL maliyeti olan köprünün ve İskenderun'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Köprülü Kavşak Projesi'nin temelini attıklarını hatırlatan Başkan Savaş, "Yayladağı'nda sulama göleti temeli attık. Tekebaşı'nda 14 kilometre ve maliyeti 10 milyon TL'ye yakın içme suyu şebekesi ve arıtma tesisinin açılışını yaptık." dedi.

Başkan Savaş, Küçükdalyan'da satın aldıkları 107 dönümlük araziye bir arıtma tesisinin daha yapılacağını müjdeleyerek, Turunçlu mahallesindeki arıtma tesisinin kapasitesinin modernize ederek arttırılacağını vurguladı.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de yer tesliminin yapıldığı andan itibaren Büyükşehir Belediyesi'nin burayı devraldığını ve çok kısa bir sürede arıtma tesisinin tamamlandığını belirtti.

Arıtma tesisinin Samandağ'ın kangrenleşen sorununu çözeceğine dikkat çeken Nehir, 40 binin üzerinde bir nüfusun yaşadığı bir ilçede bütün atık suların olduğu gibi dinlendirilmeden ve arıtılmadan denize aktığını hatırlattı. Nehir, "Bu tesisin Samandağ için bir şans olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir'in bu çabası ve hızıyla bu hale getirmiş olması bizleri mutlu etti. Ayrıca 7 yerleşim birimine hizmet verecek olan su isale hattının açılışını yaptık. Bundan sonra hem turizmimize hem bize yakışanın bu olduğuna inanan bir yerde bir an önce diğer havzalarımızın da böylesi tesislerle arıtılan atık sularının denize ve Asi'ye akıtılmadığı bir şehir arzusuyla hepinize teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.

TESİSLE ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK

HATSU Etüt Plan Dairesi Başkanı Hüsna Karayazgan ise arıtma tesisinin giriş terfi merkezi, kaba ızgara, ince ızgara, havalandırmalı kum tutucu, anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, debi ölçer ünitesi, çamur üniteleri, idare ve işletme binası, bekçi kulübesi, trafo ünitelerinden oluştuğunu belirtti. Karayazgan, tesisin birinci kademenin 11 bin 80 metreküp, ikinci kademesinin ise 14 bin 508 metreküp atık suyu arıtabilecek durumda olduğunu kaydetti.
CİHAN
22 Ekim 2015 13:54
DİĞER HABERLER