Samsun TSO 24 saat kesintisiz hizmet veriyor

SAMSUN (CİHAN)- Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerine kesintisiz hizmet verebilmek amacıyla, 'Güvenli Elektronik İmzalı Belge Hizmeti Projesi'ni hizmete soktu. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, uzun zamandan beri üzerinde çalıştıkları projenin Samsun TSO'nun kendi imkanları ve kendi personeli tarafından tasarlanmasının, projelendirilmesinin ve hayata geçirilmesinden de ayrıca mutlu olduğunu söyledi.

Projenin önemine değinen Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Dijital imza, elektronik dokümanları imzalamak için kullanılan ve bu elektronik dokümanı alan kişinin de, gönderen kişinin kim olduğuna emin olmasını ve güvenmesini sağlayan bir elektronik koddur. Doğal olarak, dijital imzanın güvenirliliği şifrelenmiş olmasından kaynaklanır. Bu sistem, şifrelenmiş verileri gönderen bilgisayar ile bu şifrelemeyi çözebilen alıcı bilgisayar arasında çalışır. Gönderenin şifreleme işlemi ile alıcının doğrulama işlemi verinin güvenli bir kaynaktan geldiğini gösterir. Bu iki taraflı işlem dijital imzayı tamamlar." dedi.

"ARTIK AKILLI TELEFONLA BELGE ALINABİLECEK"

Dijital imzanın ülkemizde 2004 yılında yürürlüğe girerek 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile tanımlandığını ifade eden Başkan Murzioğlu, "Elektronik imza, elle atılan ıslak imza gibi kullanılabildiği için, internette her türlü resmi işlemin, hem zamandan hem de kağıt tasarrufu edilerek ve elektronik ortamda arşivlenerek yürütülmesine olarak sağlar. Bu güne kadar vermiş olduğumuz hizmetlerimizde; üyelerimiz kurumumuza gelerek ıslak imzalı belge almakta ve bunları çeşitli kurumlara işlem amacıyla sunmaktaydı. Bu süreçler, kurumumuzun yoğun olduğu dönemlerde üyelerimiz açısından istenmeyen zaman kaybına sebebiyet vermekteydi. 7x24 e-hizmet projesinde ilk hedefimiz; oda sicil kayıt sureti, oda sicil ihale, oda sicil ortaklık ve oda sicil ticari ikametgâh belgelerini üyelerimize elektronik ortamda, elektronik imzalı olarak ve en önemlisi belgenin orijinalliğini internete bağlı bir akıllı telefonla bile bir, iki saniyede yapılabilecek şekilde vermektir. Belge taleplerinin ödemeleri sanal POS ile yapılmakta ve işlemler anında muhasebeleştirilmektedir. Türkiye'de ilk defa Odamızın uygulamaya koyduğu hizmet odaklı bu proje, tüm üyelerimize hayırlı ve uğurlu olsun. Üyelerimiz, Odamız internet sitesinden programın nasıl uygulandığını da görebilir." diye konuştu.

Murzioğlu, "Üyelerimizin talepleri doğrultusunda 7x24 esasına göre tarafımızdan geliştirilen özel kripto cihazı ile elektronik ortamda imzalanan evrakların orijinal halleri sunucularımızda depolanmaktadır. Depolanan belgelerin üzerinde bulunan 'Kare Kod' veya belgelerin altında yer alan belge doğrulama kodu ve doğrulama bağlantısı aracılığı ile belgeyi doğrulamak isteyen kişi; ister mobil ortamdaki barkod okuma yazılımları aracılığı ile isterse de doğrulama kodunu ilgili adrese yazmak suretiyle belgenin orijinal halini ekranında görebilir ve elektronik imzalı olarak bilgisayarına yükleyebilir." tavsiyesinde bulundu. CİHAN
18 Şubat 2015 17:08
DİĞER HABERLER