Samsun'lu balıkçıların gizli tarihini gün yüzüne çıkardı

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşan felsefe öğretmeni Güven Genç(36) balıkçı bir ailenin çocuğu olarak Terme'de çocukluğunu geçirdi. Çok sevdiği balıkçı dayısını trafik kazasında kaybedince onun anılarını yaşatmak istedi. Balıkçılar hakkında bir araştırmaya giren Genç, yeterli kaynağa ulaşamayınca kendisi Terme ve Samsun'lu balıkçıların tarihini 'Samsun'lu Balıkçıların Gizli Tarihi' adlı bir eserde topladı. Samsunlu balıkçıların tarihin anlatan kitap, Türkiye'de de bir bölgeye munhasır balıkçıların tarihini anlatan ilk balıkçı tarihi kitabı olma özelliğini de taşıyor.

Öğretmen Genç, "Bakir kalmış bir tarihi alanın tekrardan canlandırmanın mutluluğunu yaşıyorum. Dayımın anısını nasıl yaşatabilirim diye çıktığım arayışım bir anda beni balıkçıların tarihi arasına itti. Özellikle de Terme'de yapılan balıkçılığın ve balıkçıların tarihini araştırmaya başladığımda çok önemli fotoğraflar ve belgeler geçmeye başlayınca iş büyüdü ve 1935 yılı sonrası Samsunlu balıkçıların tarihi eseri ortaya çıkmaya başladı. Eski dönemlerde yapılan balıkçılık ve bölgede yaşayan balık türlerine baktığımızda gerçekten balıkçıların saklanmış bir tarihinin olduğunu keşfettim. Kendi çabalarımla farklı kaynaklar edinip derlediğim bilgi ve belgeleri kendi topladığım belgelerle harmanlayınca 'Samsun'lu Balıkçıların Gizli Tarihi' adlı kitap ortaya çıkmış oldu" dedi.

SAMSUNA ÖZGÜ MERSİN BALIĞI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Kitapta bölgede çıkan balık türleri ve deniz canlıları da yer alıyor. Balıkçılar tarafından avlanılan bazı balık türleri ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. En eski balık türü olarak bilinen Mersin balığının Samsun'a özgü çeşidi bile olduğunu belirten Genç, "Maalesef Terme'ye yumurtlamak için gelen bu balığın yumurtlama alanlarında elektrik santrali mevcut, bu balık türü ve bunun gibi çeşitler bugün yok olmak üzere. Tatlı su balıkçılığının da yaygın olarak yapıldığı Terme'de su samuru dahi olduğu kitapta yer alıyor. Kaybolan türler ve yaşayan türler ile alakalı ciddi bir koruma çalışması yok, bu zenginliğimiz kontrollü bir şekilde korunmalıdır" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

KİTABA İLGİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Yaptığı çalışmanın bir ilk olduğunu belirten Güven Genç, "Kitaba koyduğumuz çalışmalar ilk defa gün yüzüne çıkıyor. Bu sektörde birçok kimsenin arayıp da bulamayacağı birçok çalışmalar bu kitabın içerisinde. Türkiye'de 28 tane denize kıyısı olan il var ve doğal olarak da doğayla iç içe geçmiş durumda. Kitabımız alanında tek örnek olarak gösterilebilir. Nesli tükenme tehlikesi altında olan balıkların korunmasında kitabının faydalı olabilir." Genç, akademik çalışmalarda eserinin beğeniyle karşıladığını, kitabın farklı fuar ve sempozyumlarda balıkçıların tarihini anlatan eserlerle birlikte sergilendiğini de aktarıp, "Kitapta çevre kirliği ve nesli tükenmekte olan balıkları korumada yararlanılabilir bir eser niteliği taşımaktadır." dedi. CİHAN
07 Temmuz 2015 12:41
DİĞER HABERLER