Sanatçılar, SGK'yı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şikayet etti

Müzik, sinema, tiyatro sanatçıları başta olmak üzere güzel sanat dallarında uğraş verenler kendilerine yönelik olumsuz tutumu nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şikayet etti.

Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müsik-Sen) yönetimi, Genel Başkan Mehmet Çırıka imzasıyla yeni sanatla uğraşanların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla 'Sanatçı Borçlanması Yasası' hazırlanması hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup gönderdi.

Müzik-Sen'in 1989 yılından bu yana üyelerinin yanı sıra güzel sanat dallarında uğraş veren sanatçıların etkin ve kalıcı bir sosyal güvenlik sistemine kavuşturulması için çaba gösterdiğine işaret edilen mektupta, sosyal güvenlik sisteminin gelişimi sürecinde sanatçıların durumunun hep belirsizlikler içinde kaldığına dikkat çekildi.

"PEK ÇOK ÜNLÜ SON YILLARINI YOKSULLUK VE SEFALET İÇİNDE GEÇİRİYOR"

Belirsizlikler nedeniyle, Türkiye kültür-sanatına önemli katkıda bulunan ve uluslararası düzeyde temsil eden sanatçıların, sosyal güvenlik şemsiyesinden yoksun kaldığı, kamuoyunca tanınan pek çok ünlü sanatçının ömürlerinin son yıllarını yoksulluk ve sefalet içinde geçirdiklerine dikkat çekildi.

SANAT ÇALIŞANLARININ ÖZGÜN KOŞULLARI NEDENİYLE…

1878 yılında ilgili kanunla 'bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlar'ın ilk kez SGK kapsamına alındığı kaydedilen mektupta "Yapılan yasal düzenlemeler, sanatçıların sosyal güvenliklerinin sağlanması konusunda beklenen yararı sağlamamış olup, sanat çalışanlarının özgün koşulları nedeniyle, genel sosyal güvenlik sistemi içerisindeki sanatçılarımızın etkin ve kalıcı bir sosyal güvenlik sistemine kavuşturulması mümkün olmamıştır." sitemi yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilen mektupta; sanatçıların geçmişe yönelik sigortasız çalışmalarının sosyal güvenlik kapsamına alınabilmesi için zaman zaman borçlanma yasalarına ihtiyaç duyulduğu da aktarıldı. Ancak 4 borçlanma uygulamasında da sanatçılara kanunla verilen borçlanma hakkının SGK tarafından tebliğ ve genelge gibi idari düzenlemelerle önemli ölçüde daraltıldığı, bu nedenle borçlanma talebinde bulunan sanatçıların büyük bir çoğunluğunun, borçlanma hakkını yargı kararıyla elde etmek zorunda kaldıkları dile getirildi.

Son olarak 6552 sayılı Yasa kapsamında sanatçılara yeni bir borçlanma hakkı verilmesini öngören yasa teklifinin de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşme sırasında, SGK yetkililerinin olumsuz görüş bildirmeleri üzerine reddedildiğine dikkat çekildi.

"SANATÇILARIN SİGORTASIZ GEÇEN ÇALIŞMALARI TELAFİ EDİLMELİ"

Müzik-Sen Genel Başkan Mehmet Çırıka, başta müzik, sinema ve tiyatro sanatçıları olmak üzere güzel sanat dallarında uğraş veren sanatçıların çalışma koşul ve sürelerinin diğer meslek gruplarından farklılık göstermesi ve kayıt dışı çalışmanın yoğun olması nedeniyle sosyal güvenlik hakkından yoksun olan sanatçıların sigortasız geçen çalışmalarının telafi edilmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti.

Çırıka, ayrıca SGK Başkanlığı'nın olumsuz yaklaşım ve uygulamaları gerekçesiyle, önceki borçlanmalarından kaynaklanan sorunların ve sanatçıların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla sanatçılara yeni bir borçlanma hakkı verilmesi için Cumhurbaşkanlığı makamına başvurmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi. CİHAN
15 Şubat 2016 14:49
DİĞER HABERLER