Sanayiciden siyasi iradeye: Yapısal reformlar tamamlansın

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni siyasi iradeden yapısal reformların tamamlanmasını talep etti. Bahçıvan, bundan böyle sanayicinin ve üreticimin ekonominin en önemli aktörü görülmesi temennisinde bulundu.

İSO ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yürütülen, sanayicilerin gençleri girişimciliğe teşvik etmelerini temel alan projenin tanıtım toplantısının ardından Bahçıvan, siyasi konulara ve seçimlere değindi. Seçimlerin ülke ve ekonomi adına yararlı olmasını dileyen Bahçıvan, "Türkiye'nin bundan böyle üretim ekonomisine dönmesi, katma değerli üretime dönmesi noktasında, toplumun üretimi ve sanayiciyi ekonominin en önemli aktörü görmesi noktasında temel yapısal reformların yapılmalı. Türkiye'nin bu 4 seneden giden 1-2 seneyi de atlatarak çok daha iyi yerlere taşımak için yararlanması gerek. Yapısal reformları başardığımız takdirde ivme yakalarız. Ben Türkiye'nin bu enerji ve moralle bunu başarabileceği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Erdal Bahçıvan, sanayicinin gençlere fikri ve maddi yardımını içeren proje ile ilgili şunları kaydetti:

"Akademik camia ve reel ekonomiyi bir araya getirmek önemli. Malum Türkiye'de girişimcilik ruhu var. İTÜ bu konuyu ele alarak gençleri reel ekonomiye sundurmayı temel alan bir faaliyete koyuldu. Burada İTÜ'nün eğitim birikimi, gençlerin enerjileri, sanayicilerin de reel dünya, ekonomi deneyimi var. Bu üçlü bir araya geldiğinde girişimcilik ruhu artacak. Bu da katma değerli ve kuvvetli üretime, kaliteli büyümeye imkân tanıyacak. Biz, böyle bir ortamda tohumları yani genç girişimcileri büyütmeliyiz, güçlü meyveler haline getirmeliyiz. Ülke böyle büyüyecek."

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise İSO'dan yararlanılan proje dâhilinde sanayicilerin gençler ile deneyimlerini paylaşacağını dile getirdi. Karaca, "Projede üreticiler bir mentör olarak ne gibi hatalar yaptılar, hatalarını hangi yöntemlerden faydalanarak telafi ettiler onları anlatacaklar. Bir nevi gençlere koçluk edecek, rol model olacaklar." açıklamalarında bulundu.

Karaca, şöyle devam etti: "Proje 3 senelik esasında. İSO bu sene ardımızda durdu, hali ile proje büyüdü. İTÜ Çekirdek dediğimiz projemiz girişimci üretmeyi hedefliyor. Projemizde ilk sene bine yakın, ardından 2 bin 500, bu sene 4 bine yakın örnek aldık. Bunlar şu an elekten geçti, 70'e indi. Yarı finalin ardından iyi bir firmaya maddi olarak yardımcı olacağız, mentörlük hizmeti vereceğiz."

ITU ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan da "İTÜ Çekirdek ile gençler firmalaşacak, ticarileşecek duruma geldi. Bundan böyle temennimiz daha çok şirketin doğup, bir yerlere gelmesi ve ekonomiye katkı sunması." dedi.

İTÜ ile yapılan anlaşmaya göre İSO üyeleri, kuluçka alanı İTÜ Çekirdek girişimci başvurularında jüri üyesi oldu. Jüri başvuruları her yönü ile ele alıyor. İTÜ Çekirdek'in 'Big Bang' büyük finalinde belirlenecek girişimci veya girişimcilere İSO da ödül verecek. Ardından genç girişimciler ile deneyimli sanayiciler bir araya getirilecek.

İTÜ Çekirdek'te bir sene kalma hakkı elde eden girişimciler de İSO KOZA adlı modele dâhil olacak. Bu girişimciler, üretim ve fabrika ortamını deneyimleme imkânı bulacak. Toplamda 500 bin lira İSO katkısını içeren İSO KOZA modeli ile girişimcilere mentörlük hizmeti de sunulacak.
CİHAN
05 Kasım 2015 13:01
DİĞER HABERLER