Şanghay İşbirliği Örgütü yeni üyeler için toplanıyor

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Rusya Federasyonu Özerk Cumhuriyeti Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da 9-10 Temmuz tarihleri arasında bir araya gelecek. Zirvede ülke liderleri örgüte katılım sürecindeki yeni üyelerin durumunu masaya yatıracak.

Örgüte gözlemci ülke statüsünde bulunan Moğolistan, Hindistan, Pakistan ve İran'ın durumlarının ele alınacağı toplantıda, özellikle İran ve Pakistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılmalarının gündeme gelebileceği tahmin ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce yaptığı açıklamada örgüte gözlemci sıfatı ile katılan Pakistan ve İran'ın birliğe dahil edilebileceğini belirtmişti.

Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan'ın tam üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü'nde, Moğolistan, İran, Hindistan, Pakistan gözlemci statüsünde, Beyaz Rusya, Sri Lanka, Türkiye ise diyalog ortağı ülkeler konumunda bulunuyor.

Üye ülkeler arasında güvenin arttırılması, sınır bölgelerinin silahsızlandırılması ve bölgesel işbirliğinin teşvik edilmesi amacıyla 1996 yılında Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan tarafından kurulan 'Şanghay Beşlisi' mekanizması, 2001 yılında Özbekistan'ın da katımlıyla Şanghay İşbirliği Örgütü'ne dönüştürülmüştü.

Türkiye, 23 Mart 2011 tarihinde Örgüt nezdinde Diyalog Ortağı Statüsü kazanmak üzere başvuruda bulunmuştur. Türkiye'nin Diyalog Ortağı Statüsü başvurusu 6-7 Haziran 2012 tarihlerinde Pekin'de düzenlenen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde onaylanmıştır. Diyalog Ortağı olarak Türkiye ile ŞİÖ arasında işbirliğine ilişkin Mutabakat Belgesi 26 Nisan 2013 tarihinde Almatı'da imzalanmıştı.

CİHAN
30 Haziran 2015 12:08
DİĞER HABERLER