Sağlık Bakanlığı'nın piyasadaki karekodsuz ilaçlar için tanıdığı sürenin yılbaşında dolmasıyla ellerinde çok sayıda ilaç kalan eczacılar, mağdur olduklarını söyledi.
27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Necdet Bayık, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren bütün ilaçların karekodlu olarak üretilmeye başlandığını ancak bu esnada halen piyasada olan ilaçlar için geçici karekodlar yapıştırıldığını hatırlattı. Geçici karekodlu ilaçların tükenmeden Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'nın 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren bu ilaçları kabul etmeyeceğini açıklamasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Bayık, uygulamayla hem hasta hem de eczacıların mağdur olacağını savundu.
Kararın ertelenmesi önerisinde bulunan Necdet Bayık, uygulamanın kimseye faydası olmayacağını savunarak, "İlaçlar eczanede var ama veremiyorsunuz. Ayrıca depo ve firmaların elindeki ilaçlar ise milli servettir. Hepsi heba olacaktır. Hiç kimseye faydası olmayan bu ani uygulamaların gözden geçirilerek 6 ay veya 1 yıl ertelenmesinin herkesi rahatlatacağını düşünüyorum." dedi.
Son yıllarda eczacıların sürekli olumsuz tablolarla gündeme gelmesini bakan ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Başbakanı dikkate almamasına bağlayan, Bayık şöyle konuştu: "Bazı sayın bakanlar ve SGK ne yazık ki Sayın Başbakanımızı dinlemiyorlar. Başbakanımız her zaman emreden devlet, buyuran devlet değil, hizmet eden, istişare eden, çözüm üreten devlet modelinden bahsediyor. Fakat ne yazık ki SGK eski alışkanlıklarına devam ediyor, eski idarecilerinin çizgisinde amirlik yapıyor. Buyuruyor ve bu sebeple sıkıntılarda bitmiyor."
SGK'nın bu uygulamalarının mevcut hükümete değil SSK'nın eski idarecilerine fayda sağladığını iddia eden Bayık, radikal çözümlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın SGK'ya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na el atmasıyla gerçekleşeceğine inandığını savundu.