Santralleri istemeyen çevreciler, caretta caretta yuvalarını koruma altına aldı

Hatay'ın Erzin ilçesinde, Burnaz sahiline yapılan ve tekrar yapılması için çalışma başlatılan termik santrali yaptıkları eylemle protesto eden çevreciler, nesli tükenme tehlikesi yaşayan caretta caretta yuvalarını koruma altına aldı. Eylemde, Erzin Burnaz sahiline yapılan termik santralin çalışmaya başlaması ile deniz kaplumbağası ölümlerinin de görülmeye başlandığına dikkat çekildi.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettalar, Erzin'de bulunan ve uzun kumsalı ile adından söz ettiren Burnaz sahilinde karaya çıkarak yumurtalarını Akdeniz sahillerine bırakmaya başladı.

Erzin'de bir grup çevreci caretta caretta yuvalarını koruma altına aldı. Erzin Termik Santrali Karşı Platformu, Erzin Gönüllüleri Derneği, Erzin Bisiklet Kulübü Derneği ve Amanoslar Çevre Derneği üyelerinden oluşan çevreciler, Burnaz sahiline gelerek sahilde bulunan yuvaların yanına 'Burası Caretta Yaşam alanıdır' yazılı tabela dikti.

Ellerinde taşıdıkları ve üzerinde 'Erzin Çarşı Caretta Düşmanlığına Karşı', 'Carettalar İçin Buradayız' ve 'Termiğe Hayır' yazan dövizlerle,sahile yapılan ve yapılmaya çalışılan termik santralleri protesto eden çevreciler hukuk mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

Erzin Burnaz sahilinde bir termik santral bulunduğunu ve birkaç adet daha yapılmaya çalışıldığını anlatan Erzin Gönüllüleri Derneği Başkanı Hüseyin Ertaç, "Caretta caretta türü deniz kaplumbağası termik santral yapılmaması için nedenlerden sadece bir tanesi. Çevresini sevenler ve koruyanlar olarak buraya geldik. Kaplumbağa yumurtalarını koruma altına aldık. Onlara biz sahip çıkacağız.Yavruları yumurtadan çıkıp deniz suyu ile buluşana kadar takipçileri olacağız." dedi.

Termik santral yapılmaya çalışılan arazilerin birinci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Hüseyin Ertaç, "Buralar birinci sınıf tarım arazisi. Tüm ilçe nüfusu tarımla uğraşmakta. Her taraf narenciye ve zeytin ağaçlarıyla dolu. Şu an çalışmakta olan termik santral tarımı ve çevreyi olumsuz etkilemekte. Birçok bitki ve deniz canlısı yaşam mücadelesi veriyor. Bütün bunlara ve hukuk kararlarına rağmen buraya termik santraller yapılıyorsa bu insanlık suçudur. Bu bir tür talandır. Biz mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.

Son yıllarda çevre sorunlarının giderek arttığını belirten Adana Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı ise şunları kaydetti: "Burnaz sahili adeta sanayiye teslim edildi. 4 yıl önce yapımına başlanan termik santral şu an çalışıyor. Bu yetmiyormuş gibi şu an yenisini yapmak için çalışma başlatıldı. Havamız, çevremiz, denizimiz ve her şeyimiz kirlendi, mikroplu bir hava soluyoruz. Bölgede kanser hastalığı oldukça arttı. Sağlık güvenliğimiz kalmadı. Havayı kirleten sanayi kuruluşları nedeniyle, tarımda yetişen birçok sebze ve meyve hormonlu, denizde yetişen balıklar hastalıklı. Biz insanlar olarak ne yiyelim ne içelim? Tüm dünyada yaşamın sürdürülebilirliğinin risk altında olduğu tartışılıyor. Yaşam olmayan bir yerde kalkınmanın ne anlamı var. Sürdürülebilir yaşam kavramını ön plana çıkaran çevreye dost yatırımlara öncelik vermeliyiz" CİHAN
12 Temmuz 2015 16:26
DİĞER HABERLER