Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, kuşlar içinde hayati önem taşıyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün tespitine göre göl 70 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Sapanca Gölü, göçmen kuşların önemli bir durağı da olma özelliği taşıyor. Bunun yanında göl, nesli tükenme tehlikesi altında olan dik kuyruk ördeğine de yaşam alanını oluşturuyor. Ancak, göl ve çevresine avlanma yasağı bir türlü konamadı.
2013 ve 2014 yılında yaşanan kuraklık ve aşırı su çekimi sebebiyle su seviyesi kritik eşiğin altına düşen Sapanca Gölü, insanlar için içme suyu kaynağı yanında, kuş türleri için de en önemli sulak alanlar arasında bulunuyor. Ancak, göl ve çevresinde avlanmanın önüne geçilemiyor. Bu sebeple gölde özellikle dünyada ve Türkiye'de nesli tükenmek üzere olan ve Sapanca'da hayata tutunan az sayıdaki dik kuyruk ördeği tehdit altında bulunuyor. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, daha önce Sapanca ve çevresinin av kapsamı dışında tutulması için bir çalışma başlatmıştı. Ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen yasak uygulamaya konulmadı.
"AVLANMAK BİR AN ÖNCE YASAKLANMALI"
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün hazırladığı çalışmaya göre göl ve çevresinde bir an önce kuş türlerinin avlanmasına yasak getirilmesi istendi. Yasağın getirilmemesi durumunda ise özellikle dik kuyruk gibi kuşların neslinin tükeneceği, zaman içerinde ise diğer kuş türlerine verilen rahatsızlık sebebiyle gölden uzaklaşacağı vurgulandı. Ayrıca, kuş ve balık türlerinin vazgeçilmez üreme yeri olan sazlıkların da yanma tehlikesi ve tarla için yok edilmesinin önüne geçilmesi istendi.
Bu arada gölün dipten çok çevredeki derelerden beslendiği, bunun da 2013 ve 2014 yılındaki kuraklıktan da anlaşıldığı dile getirilerek özellikle güney kıyısındaki derelerin de gölün hayatta kalması için hayati önem taşıdığı belirtildi. Arifiye, Keçi (Kuruçeşme), İstanbul, Mahmudiye, Kurtköy, Yanık, Kuruçay dereleri ile kuzey kısmında Cehennem, Aygır, Altıkuruş, Çakalöldü, Maden, Kuru, Liman, Eşme, Fındık, Tuzla, Çiftepınar, Balıkhane derelerinde korunması gerektiği kaydedildi.
Sapanca'da yaşayan kuş türlerinden bazıları şöyle; "Dik kuyruk ördeği, yalı çapkını, tepeli karabatak, balaban, balıkçıl küçük kartal, kerkenez, gülen sumru, mahmuzlu kız kuşu, alaca balıkçıl, sakarmeke, leylek, kırlangıç, saz bülbülü, gülen sumru, yılan kartalı, arı kuşu, martı, çeltikçi, küçük beyaz balıkçıl."
Cihan CİHAN