Saraçoğlu Mahallesi'nde tahliye bilmecesi

Kızılay'a birkaç dakika mesafede bulunan ve Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi'nde tahliye bilmecesi yaşanıyor. Mahalleyle ilgili devam eden davalar bulunmasına rağmen lojman sakinlerine tahliye tebligatları gönderiliyor. Saraçoğlu Mahallesi'nde bulunan Çankaya Kaymakamlığı, Namık Kemal Ortaokulu, Adnan Ötüken Kütüphanesi, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binaları için ise herhangi bir tahliye kararı bulunmuyor. Bu duruma itiraz eden mahalle sakinleri, lojmanların 'atıl' olduğu gerekçesiyle yapılan tahliye işlemlerinin kamu binaları için neden yapılmadığını soruyor.

Başkent Dayanışması üyeleri yeniden tahliye kararlarıyla karşı karşıya kalan Saraçoğlu Mahallesi'nde buluşarak, tahliye kararlarını protesto etti. Dip Sokak'ta bulunan evlere gönderilen tebligatta bugün tahliye yapılacağı bildirildi. Ancak tebliğ tarihi bugün olmasına karşın mahalleye dün giden polislerin daha sonra geri döndüğü öğrenildi.

Bugün ise Saraçoğlu sakinleri ve Başkent Dayanışması üyeleri, mahallede buluşarak tahliyeyi bekledi ancak kimse gelmedi. Bu duruma tepki gösteren Dayanışma üyeleri yürüyerek Çankaya Kaymakamlığı'na gitti. Kaymakam izinli olduğu gerekçesiyle onunla görüşemeyen grup, kaymakamlık önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi polislerle grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. "Burada açıklama yapamazsınız" diyen polislere "Böyle bir karar varsa belgesini gösterebilir misiniz?" diye tepki gösteren gruba, polisin "Belge benim, yetmiyor mu?" demesi dikkat çekti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Ne demek belge benim? Burası dağ başı mı? Hukuk yok mu ülkede? Bir karar varsa onun da belgesi olur." diyerek tepki gösterdi.

"TÜRGEV İDDİASI GİTTİKÇE GÜÇLENİYOR"

Daha önce Saraçoğlu Mahallesi'nin yönetiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da bulunduğu TÜRGEV Vakfı'na verileceği iddiasını gündeme taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu iddiasını tekrarladı. Candan, "Mahallenin boşaltılarak TÜRGEV'e verileceği iddiası gittikçe güçleniyor." şeklinde konuştu.

Dip Sokak'ta ikamet eden İrfan Şenozan isimli vatandaş da Bölge idare Mahkemesi'nde devam eden davaya rağmen evinin tahliye edilmek istendiğini söyledi. Kendisine bugün tahliye yapılacağına dair tebligat yapıldığını kaydeden Şenozan, "Ancak dün sabah geldiler tahliye için. Ben de kararı gösterip 'neden bir gün önce geldiniz' diye sordum. Ayrıldılar, bugün gelecekler diye bekledik ama bu sefer de gelmediler. Mağdur durumdayım. Ne gelecekleri belli, ne gelmeyecekleri. Beni tedirgin edip evden çıkarmak için bunları yapıyorlar." diye konuştu.

"LOJMANLAR ATIL İSE KAYMAKAMLIK'TA NEDEN HİZMET VERİLİYOR?"

Namık Kemal Mahallesi'ni Koruma ve Yaşatma Derneği Avukatı Asım Özcan, yargı kararı beklenmeden mahallenin tahliye edilmesinin hukuksuz olduğunu söyledi. Özcan, "Eğer buradaki insanlar bu binalarda hukuksuz bir şekilde oturuyorsa, Kaymakamlık niye burada? Neden hizmet veriyor hala? İl Milli Eğitim Binası, Namık Kemal Ortaokulu binaları neden hala hizmet veriliyor? Onlara neden tahliye kararı yok? Bu binalar da Saraçoğlu Mahallesi'nde. Atılsa onlar da atıldır." diye konuştu. Özcan, mahallede bulunan taşınmazların tahsislerinin kaldırılarak satışının önünün açıldığına dikkat çekerek, "Tahsislerin kaldırılmasına karşı Danıştay'da devam eden bir dava var. Danıştay'dan çıkacak karar beklenmeden insanlar zorla tahliye edilmesi hukuksuzdur." dedi. CİHAN
12 Haziran 2015 12:41
DİĞER HABERLER