Saray saatte 81 asgari ücret yuttu

2023 Ocak-Mayıs döneminde saatte 50 asgari ücret harcayan Saray, bu yıl tasarruf etmek yerine harcamada gaza bastı. Saatlik harcamayı 31 asgari ücret kadar artırdı. Yılın ilk beş ayında saatte 81 asgari ücret harcadı.
BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre asgari ücretle çalışan işçiler ve asgari ücretin altında aylık alan emekliler kara kara yılı nasıl geçireceklerini düşünüyor. Geniş toplum kesimleri geçim derdine düşmüşken Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yaptığı harcamalar ise her geçen gün artıyor.

Saray’ın harcaması saatte 81 asgari ücreti buldu. İktidar asgari ücrete ara zamma kapıları kapatırken Saray’ın israf harcamalarına son sürat devam edildi. Tasarruf paketinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen kamuda tasarruf adımlarının atılmadığı bir kez daha görüldü.

Saray’ın harcamaları Ocak-Mayıs döneminde 4 milyar 984 milyon TL’yi buldu. Geçen yılın aynı döneminde yapılan harcama 1 milyar 523 milyon TL tutarındaydı. Saray’ın harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 227 arttı. Mayıs 2024’te yapılan harcama geçen yılın Ocak- Mayıs döneminde yapılan harcamanın da üzerine çıkarak 1 milyar 158 milyon TL oldu.

2024 yılında toplam bütçe ödeneği 12 milyar 283 milyon TL olarak belirlenen Saray’ın bütçesi, önceki yıllardan devreden veya aktarılan ödeneklerden de kaynaklı olarak toplam 15 milyar 953 milyon TL’ye çıktı.

SAATLİK HARCAMA 31 ASGARİ KADAR ARTTI

Ocak- Mayıs döneminde Saray’ın aylık ortalama harcaması 996,9 milyon TL’yi buldu. Bu hesapla günlük harcama yaklaşık 33,2 milyon TL oldu. Saatlik harcamanın tutarı ise 1 milyon 385 bin TL odu.

Bütçe açıkları, kamuda tasarruf paketi kılıfıyla maaşı enflasyon karşısında günden güne eriyen yurttaşın sırtına yüklenirken Saray’ın saatlik harcaması 81 asgari ücreti yuttu. Geçen yılın aynı döneminde asgari ücret 8 bin 506 TL’ydi. 2023 Ocak-Mayıs döneminde yapılan harcama saatte 50 asgari ücrete denk geliyordu. Tasarruf söylemlerinin arttığı bu yıl Saray, tasarruf etmek yerine harcamada gaza bastı. Saatlik harcamayı 31 asgari ücret kadar artırdı.
22 Haziran 2024 08:43
DİĞER HABERLER