Sarayın boşaltılması ve örtülü ödeneğin kesilmesi için kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın boşaltılmasını ve örtülü ödeneğin kesilmesini talep etti.

TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi veren CHP'li Yarkadaş, kamuoyunda 'kaçak saray' olarak bilinen Beştepe'deki kampüsün boşaltılmasını istedi. Yarkadaş, teklifinde, "Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanlığı faaliyetlerini Çankaya Köşkü'nde sürdürür ve Çankaya Köşkü'nde ikamet ederler." dedi.

KANUN DEĞİŞMELİ

İstanbul Milletvekili Yarkadaş, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde, Çankaya Köşkü'nün bugüne kadar 11 cumhurbaşkanına ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Yarkadaş, "Yapımı sırasında başbakanlık konutu olarak planlanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanının oturacağı ifade edilen mekâna Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra yerleşmesi toplumda büyük tepkiye yol açmıştır." ifadesini kullandı.

'BU AYIPTAN KURTULMALIYIZ'

"Hukuk devletinde kaçak saray adıyla tabir edilen bir yerin bulunması büyük bir ayıptır. Ülkemizin bir an önce bu ayıptan kurtulması gerekmektedir." diyen Yarkadaş, Beştepe semtinde bulunan ve 'Ak-Saray' olarak ifade edilen bölgenin arazisiyle birlikte Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne devredilmesini talep etti.

'ÖRTÜLÜ ÖDENEK KALDIRILMALIDIR'

Yarkadaş, verdiği başka bir kanun teklifinde ise Cumhurbaşkanı'na sağlanan örtülü ödeneğin kaldırılmasını istedi.

Kanun teklifinin gerekçesinde; Anayasa uyarınca tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı'na örtülü ödenek tahsis edilmesinin büyük bir yanlış olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Yarkadaş, Recep Tayyip Erdoğan dışında hiçbir cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanmadığına vurgu yaptı.

"NEREYE HARCIYOR?"

Yarkadaş, kanun teklifinde "Cumhurbaşkanına; istihbarat hizmetleriyle, doğrudan yürütmeyle, devletin gizli istihbarat faaliyetleriyle ilgili bir işlemi, görevi gerekçe gösterilerek ayrılan örtülü ödeneğin nereye, kime kullanılacağı ise bilinmemektedir. Geçmişte sadece başbakanlara tanınan ve uhdelerine bırakılan bu ödeneğin cumhurbaşkanına da tanınması Anayasal bir darbe anlamına gelmektedir." izahında bulundu.

'Kaçak saray' olarak tabir edilen yerleşke harcamalarının toplumda ciddi rahatsızlık yarattığı bir dönemde Cumhurbaşkanı'na örtülü ödenek ayrılmasının doğru olmadığını belirten CHP'li vekil, bütçenin yüzde yarımı üzerinden hesap edildiğinde 2,5 milyar liralık bir örtülü ödenek rakamının cumhurbaşkanına tarihte görülmemiş kaynağı belirsiz harcama yetkisini de beraberinde getirdiğini söyledi.

'DÜNYA MİRASI YILDIZ SARAYI DA TEHDİT ALTINDA'

Barış Yarkadaş, TBMM'ye sunduğu yazılı önergesinde ise "Yıldız Sarayı Kompleksi, Cumhurbaşkanlığı'na mı tahsis edilecektir?" diye sordu. Yarkadaş, "Yıldız Sarayı'nda başlatılan restorasyonun ardından Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alacağı ifade edilen saray için ne kadar harcama yapılacaktır?" sorusunu yöneltti. CİHAN
23 Aralık 2015 14:46
DİĞER HABERLER