Saray'la ilgili çok konuşulacak detay!

Saray'la ilgili çok konuşulacak detay!
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin talebi üzerine bir yazılım firması ‘Beştepe’ markası için 24 Haziran 2015 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvuruda bulundu.
12 Ekim 2015’te dolacak ‘itiraz’ sürecinin ardından ‘Beştepe’ markası tescillenecek. Bu marka tescil başvurusu Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarihinde ilk ve tek olarak kayıtlara geçti. Ne Çankaya Köşkü için ne de Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan diğer yerler için daha önce tescil başvurusu yapılmadığı öğrenildi.

Tescil başvurusu TPE’nin dört maddesinden yapıldı. Bu maddeler arasında dikkat çeken hususlar, bir ticari şirketin kurulabilmesi, yönetilebilmesi, mal ve hizmetleri pazarlaması için gereken tüm şartlar sağlıyor olması. Başvuruda dikkat çeken bir diğer önemli nokta da daha önce 'Saray TV' kurulacağı yönündeki haberleri doğrular nitelikte bir maddenin bulunması. TPE’nin 38’inci maddesinden yapılan başvuru sonuçlanırsa Beştepe’den radyo ve televizyon yayınları yapılabilecek, haber ajansı hizmetleri ile internet servis sağlayıcılığı gibi işler de yapılabilecek. Tescil başvurusunda reklamcılık, inşaat, kırtasiye ve tıbbi malzeme üretimi, hijyen ürünleri, kapı-pencere üretimi, kesici ve dürtücü alet, eğitim-öğretim ve tercüme hizmetleri, pasta, baklava, börek, dondurulmuş ürünler, hayvan yemleri gibi kalemler de bulunuyor.

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine mahkeme kararlarına rağmen inşa edilen ve halk arasında ‘Ak Saray’ olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni de içine alan Beştepe artık tescilli olacak. Haziran ayında Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvuru, ön incelemeyi geçti, 12 Ekim’e kadar herhangi bir itiraz olmazsa tescillenecek. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin başvurusu üzerine Bursa’dan bir yazılım ve bilişim firmasının yaptığı başvuru; TPE’nin 35, 38, 41 ve 45. maddelerinden yapıldı.

İNŞAAT, GAZETE-DERGİ, EVLENDİRME VE CENAZE HİZMETLERİ…


En kapsamlı madde olarak dikkat çeken 35. madde; iş makinelerinden inşaata, pazarlama ve reklamcılıktan fuar organizasyonlarına, temizlik maddelerinden sağlık ürünlerine, el matkaplarından motorlu aletlere, dikiş makinelerinden güzellik amaçlı aletler, pasta börekten makarnalara, dondurulmuş ürünlerden sigara ve sigara ürünleri üretimine kadar pek alanı kapsıyor. TPE’nin 41. madde eğitim ve öğretim hizmetleri, dergi, gazete gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, film ve televizyon programları yapım hizmetleri, fotoğrafçılık ve tercümanlık hizmetlerini kapsıyor. 45. madde ise hukuk hizmetleri, güvenlik hizmetleri evlendirme ve cenaze hizmetleri, yangın söndürme, iş güvenliği konularında danışmanlık hizmetleri gibi alanları kapsıyor. Aynı bilişim firması tarafından ‘bestepe.com.tr’ ve ‘bestepe.gov.tr’ internet sitelerinin domain tescilleri de firma tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi.

TELEVİZYON VE RADYO KURULABİLECEK

Tescil başvurusunda en çok dikkat çeken bölüm ise sarayın televizyon ve radyo kurmasına imkan sağlayacak maddenin yer aldığı bölüm. TPE’nin ilgili 38. maddesi, radyo ve televizyon hizmetleri, haberleşme hizmetleri (internet servisi sağlama hizmetleri dahil) ve haber ajansı hizmetlerini kapsıyor.

Tescil başvurusundaki bu madde, daha önce Zaman gazetesinin gündeme getirdiği 24 saat yayın yapabilecek Saray TV kurulacağı yönündeki iddiayı da destekler nitelikte. ‘Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının’ yalanladığı haberde; saraydan 24 saat yayın yapabilecek bir televizyon kurulması planlandığı belirtilmişti. Televizyon giderlerinin de örtülü ödenekten karşılanacağı vurgulanmıştı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, TİCARETHANE DEĞİLDİR”


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Türkiye Cumhuriyeti devleti bir ticari işletme değildir.” diyerek tescile tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı sarayının AOÇ’ta kurulma aşamasını en başından itibaren takip eden ve davalar açan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, tescil başvurusunu düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Candan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin ‘bir ticaret işletmesi’ gibi başvuruda bulunmasını kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı’nın ‘bir ticari firma’ olamayacağını kaydeden Candan, “Eğer siz mal ve hizmet üreten bir müteşebbis iseniz böyle bir başvuruda bulunursunuz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir şirket değildir, ticari işletme değildir. Böyle bir başvuru devletin bir şirket gibi görüldüğünün, ülkenin bir şirket yönetilir gibi yönetildiğinin göstergesi. Bu başvuru, Cumhurbaşkanlığı’nın bir meşruiyet sorunu yaşadığını gösteriyor. Ama meşruiyet ticarethanede aranmaz, Anayasa’da aranır. Saray'a meşruiyet kazandırmak için bu tür işlere girmelerine gerek yok.” şeklinde konuştu. “Biz Cumhurbaşkanlığı’nın da saygınlığını koruma çalışıyoruz.” diyen Candan, tescil başvurusunu ‘skandal’ olarak yorumladı.

CUMHURBAŞKANI, 'TÜRKİYE BİR ANONİM ŞİRKET GİBİ YÖNETİLMELİDİR' DEMİŞTİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Mart 2015 tarihinde ‘Balıkesir Ekonomi Ödülleri 2015’ töreninde yaptığı konuşmada, “Bir iş adamı gibi bu ülkenin yönetilmesini istemez misiniz? Benim derdim, bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye de öyle yönetilmelidir. Yoksa bileklerine bağlıyorlar prangayı, yürü yürüyebilirsen. Bu ülke bu şekilde sıçramaz.” ifadelerini kullanmıştı.
07 Ekim 2015 15:10
DİĞER HABERLER