Sarıkamış'tan Çanakkale'ye ve Çukurova Destanı anlatıldı

Sarıkamış'tan Çanakkale'ye ve Çukurova Destanı anlatıldı
Osmaniye'de 'Sarıkamış'tan Çanakkale'ye' ve 'Çukurova Destanı' konulu konferans düzenlendi.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu'nun organizesi ve Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (OTSO) katkılarıyla OTSO Konferans Salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan OTSO Başkanı Murat Teke, konferansın Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde organize edildiğini kaydetti. Teke, "Çanakkale'nin geçilmez olduğunu kanlarıyla anlatan ecdadımız, 250 bin vatan evladını şehit vererek bir kahramanlık destanı çıkarmış ve bu destanın Türk ve dünya tarihine altın harflerle yazılmasını sağlamışlardır. Bizler ecdadımızın haklarını hiçbir zaman ödeyemeyiz
ancak onları böyle anlamlı günler düzenleyerek yaşatabilir ve hissedebiliriz. Aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum." diye konuştu.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Menderes Demir ise Federasyonun çalışmaları hakkında bilgi vererek, konferansa katılan herkese teşekkür etti. Belgesel yapımcısı İsmail Kahraman ile birlikte 'Çukurova Destanı' belgeselini hazırladıklarını belirten İpek, yaptığı sunum eşliğinde Çukurova tarihini anlattı. Osmaniye'nin milli mücadele yıllarındaki kahramanlarından söz eden İsmet İpek, "Milli mücadelede ilk kurşun Dörtyol'da atılmıştır. Dörtyol, Cebelibereket'in bir ilçesidir. Dolayısıyla biz Dörtyol'u Osmaniye kültüründen farklı görmüyoruz. Milli Mücadele yılları şerefimizin dışında
her şeyimizi kaybettiğimiz zamandır. Bayrağımızın indirildiği, jandarmaların kalpaklarındaki ay-yıldızın söküldüğü zor yıllardır." diye konuştu.

Sivas Kongresi'nde Mustafa Kemal'in 'Tekelioğlu Sinan' takma adıyla Yüzbaşı Ali Ratıp Bey'i, 'Kozanoğlu Doğan' takma adıyla Binbaşı Kemal Bey'i ve 'Aydınoğlu Tufan' takma adıyla Yüzbaşı Osman Nuri Bey'i Çukurova'ya gönderdiğini belirten İpek, bu subayların halkı teşkilatlandırdığını anlattı. Maraş kahramanlarından Yörük Selim'den de söz eden İpek, Yörük Selim'in Osmaniye'de büyük kahramanlıklar gösterdiğini kaydetti.

Osmaniye Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşundan da bahseden İsmet İpek, 28 Mayıs 1920'de Envarulhamit Camii'ne yapılan Fransız saldırısında caminin minaresinin devrildiğini ve gerçekleşen direnişte Kelceoğlu Ali'nin şehit düştüğünü kaydetti. Direniş kahramanlarından Palalıoğlu Süleyman'ın şehadetinden ve milli mücadelenin kadın kahramanlarından Rahime Hatun'u anlatarak sözlerine devam eden İsmet İpek, "Rahime Hatun'un şehit düştüğü andaki son sözü çok önemlidir. Şöyle demiştir, 'Ben kadınım, cesedimi düşmana bırakmayın.' Son anında bile namusunu, şerefini düşünmüştür." diye konuştu.

'Deli Top' efsanesinden de bahseden İpek, Kovanbaşı ve Kanlıgeçit Savaşlarını detaylarıyla anlattı. Kaymakam Saim Bey'in gerçekleştirdiği Mamure Baskını, Saim Bey'in şehit oluşu ve son olarak da Osmaniye'nin düşman işgalinden kurtuluşunu anlatan İsmet İpek, kendisini dinledikleri için dinleyicilere teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Konuşmaların ardından konuşmacılara plaketleri Vali Kerem Al ve Belediye Başkanı Kadir Kara tarafından verildi. CİHAN
11 Şubat 2016 15:03
DİĞER HABERLER