Şarjlı pille uçan uçak yaptılar, ABD'de 100 uçaktan 28'inci oldular

Şarjlı pille uçan uçak yaptılar, ABD'de 100 uçaktan 28'inci oldular
Üniversite öğrencilerinin 4 aylık çalışması sonucu özel tasarımla yapılan 2 kilo 300 gram ağırlığındaki insansız hava uçağı, ABD'de düzenlenen yarışmada 28'inci oldu. Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü'nün 18 yıldır gelişen insansız hava araçları teknolojisine paralel olarak düzenlediği 'Tasarla/Yap/Uçur' yarışmasında Türkiye'yi temsil eden şarjlı pille çalışan uçak, bin fite kadar yükselebiliyor, 20 dakika gökyüzünde kalabiliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ev sahipliğinde bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Bursa Bilim Şenliği' Merinos'ta başladı. Cenova Bilim Merkezi temsilcilerinin katılımıyla yapılan şenliğe ilgi büyük oldu. Hemen her yaştan öğrencinin keşfini sergilediği şenlikte bilime meraklı çocuklar, uzmanlarla atölye çalışmalarında buluştu.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN PESTİL MAKİNESİ ÜRETTİ

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mehmet Altıngöz ise Anadolu insanının bin bir zahmetle ürettiği pestilin yapımıyla ilgili imal ettiği özel makineyi sergiledi. 'Güneş Pili Destekli Pestil Makinesi' şenliğin en ilgi çeken stantlarından oldu. Altıngöz, projesi ile ilgili şunları söyledi: "Pestil, Anadolu'da kış aylarında tüketilmek üzere yazın yapılan yöresel bir lezzettir. Anadolu'da pestili dört aşamada elde ediyoruz. Bir tarafta üzüm suyu sıkılıyor, bir tarafta kaynatılıyor, pestil kıvamı elde ediliyor, sonra serpme ve kurutma işlemi yapılıyor. Mühendis olarak mekanik bir tasarımla bu dört aşamayı nasıl teke indiririz diye düşündük ve makineyi ürettik. Kaynamada ciddi anlamda enerji tüketiliyordu, bu enerjiyi güneş pillerinden elde ettik. Artık güneş pilleri ile pestil elde edebiliyoruz. Anadolu insanını yenilenebilir enerjiye dikkatini çekmek de bir hedefimizdir. Pestil üreticisine yardımcı olmak ve sosyokültürel açıdan insanlığa hizmet etmek istedik."

ŞARJLI PİLLE ÇALIŞAN UÇAK YAPTILAR; ABD'DE BOY GÖSTERDİLER

Uludağ Üniversitesi Robot Topluluğu ise ABD'deki yarışma için özel tasarladıkları insansız hava uçağını şenlikte görücüye çıkardı. 20 öğrencinin 4 ay boyunca çalışarak tasarladığı uçak sadece 2,5 kilo ağırlığında. Uçakla ilgili bilgi veren Uludağ Üniversitesi Robot Topluluğu üyesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ahmet Esen, şunları kaydetti: "Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü'nün düzenlediği Tasarla/Yap/Uçur yarışmasına katıldık. İkinci senemizdi 100 takım arasında 28'inci olduk. Bu tasarımımızı ona yönelik yaptık. Belirli bir yörüngede serbest uçuş yaptık, sonra 2,5 kilo ağırlığındaki yükle uçuş yaptık, son uçuşta da uçağın altındaki toplardan her dönüşte birini bıraktık. İkinci senemiz olmasına rağmen yarışmada 28. olduk. Yükseklikle ilgili çok hedefimiz yoktu ama yaklaşık bin fit kadar yükselebiliyor. Pil sınırımız vardı, 20 dakika havada kalabiliyor. Süreyi çok daha üzerine çıkarabiliriz, çünkü yarışmak için tasarlamıştık. Yaklaşık dört aylık çalışma sonucu 20 öğrenci ürettik. Şarjlı pille uçuyor. 2,5 kilo yük taşıyor. Pillerle birlikte uçağımızın ağırlığı 2 kilo 300 gram."
CİHAN
08 Mayıs 2015 12:50
DİĞER HABERLER