Türkler ve Araplara hakaret içeren kitabıyla 4 yıl önce gündeme gelen Thilo Sarrazin'in ırkçılık yaptığı Birleşik Milletler (BM) tarafından tescillendi.
BM Irkçılıkla Mücadele Komisyonu (CERD), Sarrazin'in ırkçılık içeren açıklamalar yaptığını, Almanya'nın ise bu konuda hukuki sorumluluklarını yeterince yerine getirmediğini açıkladı.
BM Irkçılıkla Mücadele Komisyonu, Thilo Sarrazin'in her ortamda dile getirdiği ırkçı tezleri nedeniyle hiçbir yaptırımla karşılaşmamasından dolayı Almanya'dan 90 gün içinde açıklama bekliyor.
CERD, "Almanya kendini yok ediyor" kitabıyla tanınan eski Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in ırkçılık yaptığını tescil etti.
Lettre International dergisine verdiği demeçte Almanya'da yaşayan Türklerin başkent Berlin'e "sebze ve meyve ticareti dışında bir katkısının olmadığını" iddia eden Sarrazin, daha sonra 2009'da piyasaya sürdüğü kitabında bu tür tezlere yer vermişti.
Türkleri aşağılayıcı açıklamalarından dolayı sivil toplum kuruluşu Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu ve birçok vatandaş bireysel olarak Sarrazin'i BM'nin uluslar arası ırkçılıkla mücadele konvansiyonuna şikayet etmişti.
Sarrazin'in açıklamasında net bir aşağılama söz konusu olduğunu tescil eden CERD, uluslararası ırkçılıkla mücadele konvansiyonunu imzalayan Almanya'ya bu konunun üzerine düşmediği için ültimatom verdi.
Almanya'nın, CERD'in ültimatomuna 90 gün içinde cevap vermesi gerekiyor. Federal Hükümet söz konusu uyarının Federal Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini bildirdi. Almanya İnsan Hakları Enstitüsü, CERD'in kararını olumlu karşıladı.
Hükümetteki Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Siegfried Kauder, Berliner Zeitung'a yaptığı açıklamada "Thilo Sarrazin'in Türk kökenli vatandaşlar hakkında yaptığı açıklamalar uygunsuz ve kabul edilir değil. Alman hukukunda bu tür şeylerin mümkün olmasına izin vermemeliyiz. Mahkemeler başka bir sonuca varıyorsa, bu mahkemeden kaynaklanmıyor. Yasaların sertleştirilmesi gerekiyor." dedi.
BM Irkçılıkla Mücadele Komisyonu, dört yılda bir seçilen 18 bağımsız uzmandan oluşuyor. Mevcut komisyonda Almanya'dan bir temsilci yok.
CİHAN