Milyon dolarlık fabrikalar borç batağında

Milyon dolarlık fabrikalar borç batağında
İş dünyasının en başarılı şirketlerine operasyon üstüne operasyon yapılırken, hükümet ayakta durmakta zorlanan fabrikalara tedbir alamıyor.

Özgür Düşünce'nin haberine göre, iflas erteleme taleplerindeki patlamaya, şimdi de icradan satılık fabrikalar eklendi. Sadece kamu bankalarının elinde icradan satılık toplam 67 fabrika bulunuyor.

Türkiye'de bir yandan işadamlarına vergi, algıoperasyonları ve baskılar sürerken diğer yandan iflas ertelemeler ve icradan satılık fabrikalarda patlama yaşanıyor. Halen iflas erteleme isteyen şirket sayısının bini bulduğu belirtilirken icradan satılığa çıkan toplam fabrika sayısı bilinmiyor. Sadece kamu bankalarının elinde icradan satılık 67 fabrika var. Milyon dolarlık fabrikalar, borçlarına karşılık değerlerinin çok altında bir fiyata haraç mezat satılıyor.

İCRALIK GAYRİMENKUL ARTACAK

Ekonominin lokomotifi fabrikalar, bankalardan aldıkları krediler başta olmak üzere borçlarını ödemede zorlanıyor. Borçlarını ödeme durumu olanlara mahkeme kararı ile iflas erteleme kararı ile kayyım atanırken ödeyemez durumda olanlar ise iflas ettiriliyor. Batan fabrikaların mallarına icra mahkemeleri vasıtasıyla el konuyor. Bu mallar daha sonra açık arttırma usulüyle satılıp borçlulara dağıtılıyor.Fabrikalara el koyanların başında ise bankalar geliyor. Aralarında kamu bankalarının da yer aldığı bankalar, aldığı krediyi ödeyemeyen fabrika ve iş yerlerini satışa çı- karıyor. İcra işlemleri 6 ay ila 1 yıl kadar sürerken, icralık gayrimenkullerde bu yıl artış yaşanması bekleniyor.

KAMU BANKALARI DA VAR

Türkiye'nin hemen hemen her ilinde satılık fabrikalar bulunuyor. Fabrikaları satanların başında ise verdikleri kredilere karşı fabrikalara el koyan bankalar geliyor. Kamuya ait Vakıf Bank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası da fabrika satan bankalar arasında yer alıyor.

EN ÇOK VAKIF BANKASINDA

Vakıf Bank 33, Halk Bankası 30, Ziraat Bankası 4 fabrika satıyor. Vakıf Bank, Afyonkarahisar, Karaman, Adıyaman, Şanlıurfa, İstanbul, Ordu'da; Ziraat Bankası Afyonkarahisar, Erzurum, İzmir, İstanbul'da; Halk Bankası ise Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Yozgat'ta bulunan fabrikaları satışa çıkardı.

DEMİR ÇELİK İCRADAN SATILIK

Temelleri Özsaruhan ailesi tarafından 1955 yılında Metaş ticari unvanı ile atılan, İzmir Bornova'daki Türkiye'nin ilk demir-çelik tesisleri, arsaları ile birlikte icradan satışa çıkarıldı. Çeşitli nedenlerle birçok kez el değiştiren ve son olarak Ede Demir Çelik ticari unvanı ile faaliyette olan Bornova'daki demir-çelik tesisi ekipmanları ve 31 adet arsası ile İzmir 3. İcra Dairesi tarafından satış ilanı verildi. Üretim yaptığı dönemde yıllık 850 bin ton kapasiteli tesiste 200'den fazla çalışan işsiz kaldı. Söz konusu gayrimenkullerin toplam bedeli 187 milyon 912 bin 560 TL olarak belirlendi.

HEY TEKSTİLİ BANKA BORCU BİTİRDİ

Bankalara olan yüksek faizli borçları nedeniyle iflas eden Türk tekstilinin önemli şirketlerinden Hey Tekstil'in fabrikası icradan satışa çıkarıldı. 1992 yılında kurulan ve hızla büyüyen firma, son yıllarda bankalara olan borçlarını ödeyemeyince iflas etti. 38 milyon dolar bedelle ihaleye çıkarılacak olan fabrikanın ekspertiz bedeli ise 25 milyon dolar civarında. İhaleye katılım bedeli 7 milyon 608 bin TL olarak belirlendi.

TÜRK TELEKOM'UN TEDARİKÇİSİYDİ

Dev firmalar borçlarını ödeyemediği için bir bir batıyor. Bunlar arasında Türk Telekom'un en büyük tedarikçilerinden Türk Kablo da yer alıyor. Düzce 2. İcra Dairesi Türk Kablo fabrikasını satışa çıkardı. 30 milyon 900 bin TL değer biçilen fabrika bir zamanlar binlerce işçiye iş imkanı sağlıyordu. 1963'te ülke içindeki iletim hatlarının alüminyum iletken ihtiyacını karşılamak üzere kurulan firma aralarında Türk Telekom'un olduğu Telekom şirketlerine malzeme sağlıyordu.


12 Mart 2016 10:48
DİĞER HABERLER