Savcı, Özal'ın öldürüldüğünü bu cinayetlerle destekledi

Savcı, Özal'ın öldürüldüğünü bu cinayetlerle destekledi
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili hazırlanan ve Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 1993 yılında işlenen faili meçhul cinayetler ile sansasyonel eylemlere yer verildi.

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili hazırladığı ve Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 1993 yılında işlenen faili meçhul cinayetler ile sansasyonel eylemlere yer verildi. İddianamede; Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu'nun öldürülmesi, ANAP İstanbul Milletvekili, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci'nin trafik kazasında ölmesi, Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in uçağının düşmesiyle ölmesi, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın ateşkes kararı yer alıyor. Bu olayların Türkiye'yi etkilediği vurgulanıyor.

Turgut Özal'ın hayatının anlatıldığı iddianamede, Özal'ın Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nu değiştirerek Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nı kurduğu belirtiliyor. Özal'ın 9 Kasım 1989'da resmi olarak cumhurbaşkanlığı görevine başladığı ifade edilen iddianamede, 1. Körfez Savaşı'nda çok aktif rol aldığına dikkat çekiliyor. "Harekata Türk ordusunun da katılıp, Misak-ı Milli sınırları içinde olan Musul ve Kerkük'e girilmesini isteyince, zamanın Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay görev süresi sona ermeden 3 Aralık 1990'da kendi isteği ile genelkurmay başkanlığı görevinden emekliye ayrıldı. Görevden ayrılmasına sebep olarak da 1. Körfez Savaşı'nda hükümetin tutumuna tepki olduğu öne sürüldü."

"ÖZAL HER ZAMAN SİVİL YÖNETİMİ VE DEMOKRASİNİN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNDU"

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'la ilgili değerlendirmelerde de bulunuyor. Özal'ın her zaman sivil yönetim ve demokrasinin üstünlüğünü savunduğunu vurgulayan Çetin, "Sivil yönetimi destekleme adına kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederken, resmi kıyafetiyle ziyaret eden diğer Cumhurbaşkanlarından farklı olarak çoğu defa kravatsız, keten pantolon, keten ayakkabı ve tişörtle resmi programlara katılmıştır. Özal, diğer cumhurbaşkanları gibi konuklarını Köşk'te ağırlamak yerine, Marmaris'te Okluk Koyu'nda ağırlamıştır. Ölümünde, 'sivil cumhurbaşkanı, demokrat cumhurbaşkanı, dindar cumhurbaşkanı' pankartlarıyla da bu tutumu desteklenmiştir." diyor. 

YAKIN DOSTU BUSH CENAZESİNE GELMEDİ

Özal ile yakın dostluğu bulunan ABD Başkanı George H. W. Bush'un beklentilerin aksine cenaze törenine katılmadığının anlatıldığı iddianamede, Özal'ın "Öldükten sonra beni İstanbul'a defnedin, kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed'in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" vasiyetine uyularak kendisi tarafından yaptırılan eski Başbakan Adnan Menderes'in anıt mezarının da bulunduğu Topkapı Vatan Caddesi'nde hazırlanan anıt mezara defnedildiği ifade ediliyor. 

EŞREF BİTLİS SORUŞTURMASI HALEN DEVAM EDİYOR

İddianamede, 1993 yılında işlenen faili meçhul cinayetler, sansasyonel eylemler ve Türkiye'yi etkileyen 1993 tarihine ait önemli günlere yer veriliyor. 

11 Ocak 1993: İstanbul polisi, LuckyS adlı Panama bandıralı gemide 15 ton uyuşturucu ele geçirdi. 

15 Ocak 1993: Bingöl ile Diyarbakır'ın Kulp ilçesi arasında bulunan PKK kampları havadan bombalandı. 150 PKK'lının öldüğü açıklandı. 

24 Ocak 1993: Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu, evinin önünde otomobiline konan bomba ile öldürüldü. 

28 Ocak 1993: İş adamı Jak Kamhi'ye suikast düzenlendi. Kamhi, yara almadan kurtuldu. 

5 Şubat 1993: ANAP İstanbul Milletvekili, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci, ailesi ile Bolu-Gerede'de trafik kazasında hayatını kaybetti. 

17 Şubat 1993: Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, 'buzlanma' nedeniyle uçağın düşmesi yüzünden öldü. Resmi açıklama bu yönde olsa da olay sonrası toplanan kanıtlar, ortaya çıkan gelişmeler, bunun bir suikast olabileceği şüphesini ortaya koymuş, bu konuda da soruşturma halen devam etmektedir. 

18 Mart 1993: PKK lideri Abdullah Öcalan, aldığı ateşkes kararını duyurdu. 

17 Nisan: 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, şüpheli şekilde öldü. 

ŞEHİT OLAN 33 ASKER İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

23 Mayıs 1993: PKK'lı teröristler Bingöl-Elazığ karayolunu keserek, teskere almış 33 silahsız askeri şehit etti. Bu konuda askerlerin güvenliği için gerekli tedbirlerinin alınmadığı ortaya çıktı. 

8 Haziran1993: Abdullah Öcalan 'ateşkesi' sona erdirdiklerini açıkladı. 

15 Haziran 1993: Bitlis Kayabaşı ve Bingöl Üçpınar köylerinde 9 vatandaş roketatarlı saldırıyla öldürüldü. 

26 Haziran 1993: Mardin'in Yeşilli ve Koyunlu köylerinde PKK katliam yaptı, 8 sivil öldürüldü. 

30 Haziran 1993: Van'da Yenigün Otel kundaklandı, 11 kişi öldü, 27 kişi yaralandı. 

2 Temmuz 1993: Sivas'ta Pir Sultan etkinliklerine katılan Aziz Nesin ile bir grup aydın ve sanatçının kaldığı Madımak Oteli ateşe verildi, 37 kişi öldü. 

2 Temmuz 1993: Şırnak-Çelik Karakolu baskını neticesinde 16 asker şehit oldu. 

5 Temmuz 1993: Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK ve diğer örgütlerin ortak yaptığı eylem sonucunda 33 kişi öldürüldü. 

18 Temmuz 1993: Van'ın Bahçesaray ilçesine bağlı Sündüz Yaylası'nda PKK tarafından 14 çocuk, 8 kadın ve 4 erkek öldürüldü. 

4 Ağustos 1993: Bitlis'in Mutki ilesine bağlı Kavakbaşı ve Yenidoğan köyleri arasında yol kesen PKK'lı teröristler minibüsü taradı, 15 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. 

JİTEM'İN KİLİT İSMİ CEM ERSEVER ÖLDÜRÜLDÜ 

23 Ağustos 1993: Iğdır-Sultantopu Karakolu baskını neticesinde 14 asker şehit düştü. 

4 Eylül 1993: Batman'da yapılan saldırı sonucunda DEP Milletvekili Mehmet Sincar ile Batman İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özdemir öldürüldü. 

25 Eylül 1993: Van-Kanalga Karakolu baskını neticesinde 12 asker şehit düştü. 

4 Ekim 1993: Siirt Şirvan Daltepe köyünde PKK katliam yaptı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 23 kişi öldürüldü. 

22 Ekim 1993: Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Diyarbakır Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde silahlı saldırı sonucu şehit oldu. 

22 Ekim 1993: Siirt Baykan Derince mezrasında PKK tarafından çoğu çocuk 22 kişi öldürüldü. 

25 Ekim 1993: PKK, Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi beldesinde kahvehane bastı, 35 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. 

4 Kasım 1993: JİTEM'in kilit isimlerinden olduğu belirtilen Cem Ersever öldürüldü. Ersever, "Güneydoğu'daki gerçekler Türk milletinden gizleniyor" demişti. 

29 Aralık 1993: Mardin Kılavuzköy Jandarma Karakolu'nu basan teröristler 12 askeri şehit etti. Savur ilçesinde devriye gezen iki polis şehit edildi.

CİHAN

25 Nisan 2013 10:25
DİĞER HABERLER