Çağlayan Adliyesi'ndeki operasyon kanlı bitti

İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 8 saat süren rehine krizi polisin yaptığı operasyonla sona erdi. Operasyonda 2 terörist ölü ele geçirilirken rehin alınan savcı Mehmet Selim Kiraz’ın ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, Çağlayan Adliyesi'nin 6. katındaki odasında rehin alındı. 8 saat süren rehine krizinin ardından polis tarafından yapılan operasyonla Savcı Mehmet Selim Kiraz ağır yaralı olarak kurtarıldı ancak hastanedeki tüm çabalara rağmen şehit oldu. 2 terörist  ise kullandıkları silahlar ile birlikte ölü olarak ele geçirildi.


SAVCI HASTANEDE ŞEHİT OLDU


Öğle saatlerinde başlayan rehine krizinin ardından adliyedeki duruşmalar ve diğer işlemler sonlandırıldı. Saat 15.00 sıralarından adliye tamamen boşaltıldı. Basın mensupları da giriş kattaki basın odasına alındı. 

Adliyeye giriş ve çıkışlar tamamen kapatıldı. Eylemcilerle saatlerce görüşmeler sürdü. Müzakereciler ile eylemciler arasında telefon görüşmesi sürerken savcının rehin tutulduğu odada akşam 20.15 sıralarında silah sesi duyuldu. Odadan silah sesinin duyulmasının ardından savcının odasının önünde hazır bekletilen özel tim ekipleri odayı basarak operasyona başladı. Patlama sesinin ardından silah sesleri duyuldu. Kısa bir süre sonra bir patlama sesi daha duyuldu. Yaklaşık 20 dakika süre içerisinde bir kaç kez patlama ve çok sayıda silah sesi yankılandı.  

Operasyon sonunda eylemciler ölü ele geçirilirken savcı Kiraz’ın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Kiraz’ın tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği açıklandı.  

ADLİYE'DE SİLAH SESLERİ



Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alındığı Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda peşpeşe silah sesleri duyuldu.


Polis ekiplerinin adliye içinde ve çevresindeki önlemleri devam ederken, saat 20.30 sıralarında adliye içinden peşpeşe silah sesleri duyuldu. Görgü tanıkları, 50 ila 100 arasında silah sesi duyduklarını belirtti. 


ADLİYE'DE AMBULANS HAREKETLİLİĞİ


Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı  Mehmet Selim Kiraz, yasadışı bir örgüte mensup 3 kişi tarafından makamında rehin alınmıştı. Özel harekat polislerinin de desteğiyle şahıslara yönelik operasyon düzenlendi. Saat 20.20 sıralarından adliyeden önce bir patlama, ardından da silah sesleri duyuldu. Daha sonra bir ambulansın adliyeden hareket ederek  Florence Nightingale Hastanesi’ne gittiği belirtildi. 



Çağlayan Adliyesi'nde silah sesleri | Samanyolu Haber

EYLEMİN SONLANDIRILACAĞI İDDİASI

Eylemin saat 19:49'da sonlandırılacağı iddia edildi. Ancak bir gelişme yaşanmadı.

DHKP-C'Lİ GRUP OTURMA EYLEMİ YAPIYOR

DHKPC'li 20 kişilik bir grup Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. Sık sık Berkin Elvan lehine slogan atan gruba polis ekipleri herhangi bir müdahalede bulunmadı. Polis ekiplerinin adliye etrafındaki geniş güvenlik önlemleri ise devam ediyor.

Twitter, fotoğraf paylaşan hesabı kapattı

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili örgüt adına fotoğraf ve yazı paylaşımı yapan Twitter hesabının kapanmasından sonra yeni bir hesap açılmıştı. Yeni açılan hesap ise Twitter tarafından kapatıldı.

Berkin Elvan'ın babası rehin alanlarla görüştü

Berkin'in babası Sami Elvan eylemcilerle telefonda görüştü

Arabulucu olması istenen Feyzioğlu adliyede

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, savcının rehin alındığı Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Feyzioğlu açıklama yapmadı.

Davutoğlu'ndan rehine krizi toplantısı

Rehine krizinin ardından Davutoğlu'nun, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Adalet Bakanı Kenan İpek'i parti genel merkezine çağırarak bir toplantı düzenlediği belirtildi. Toplantıya iki bakanın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile seçim nedeniyle istifa eden İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ'ın da katıldığı öğrenildi.

Feyzioğlu:Rehine olayı terör olayıdır

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın odasına silahlı kişiler tarafından rehin alınması ile ilgili Twitter'dan yayınladığı mesajında, "Cumhuriyet Savcısını rehin alma eylemi bir terör eylemidir. Hiçbir gerekçe bunu masum ve haklı gösteremez. Dualarımız savcımızla" dedi.

Muhabirler gözetim altında 

Berkin Elvan soruşturması yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın adliyede rehin alınmasını takip eden İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli basın mensupları, güvenlik görevlilerinin gözetiminde tutuluyor. Basın odasına gözetimde tutulan yaklaşık 30 basın mensubu, ihtiyaçlarını karşılamak için güvenlik görevlileriyle birlikte odadan çıkabiliyor.

Yayın yasağı


Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında rehin alınmasına ilişkin haberlere yayın yasağı getirildi. DHKP-C'li teröristlerin verdi sürenin dolduğu sırada canlı yayın araçlarının da yayın yasağı gerekçesiyle yayınına son verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yayın yasağı kararının RTÜK’e iletildiği öğrenildi. Kararı TV kanallarına bildirdiği belirtildi.


Görüşme yapıldı

 

Başsavcı Vekili Vedat Yiğit ile teröristlerin görüşme yaptığı öğrenildi.


Süre doldu


Savcıyı 12.36 itibarıyla rehin aldıklarını duyuran DHKP-C teröristleri 15.36’ya dek talepleri yerine getirilmezse, Kiraz’ı öldüreceklerini açıklamıştı. Polis, Çağlayan Adliyesi'ni boşalttı, operasyon için bekleniyor.


Savcının odasına giren örgüt üyesinin Ş.Y. olduğu ileri sürülüyor


İstanbul Adliye Sarayı'na girip Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan kişilerden birinin Ş.Y olduğu ileri sürüldü. Ş. Y'nin İstanbul'da geçmiş tarihte yasadışı örgüte yönelik bir operasyonda gözaltına alınan isimlerden biri olduğu belirtiliyor. Öte yandan eylemi üstlenen örgüte yakın sosyal medya hesaplarından savcının odasındaki eylemcilere ait olduğu belirtilen bir ses kaydı paylaşıldı. 2 kişiye ait ses kaydında şunlar söyleniyor. " … Adalet yok, 'Adaleti biz sağlayacağız' dedik. Evet adaleti biz sağlayacağız. Bugüne kadar öldürülen onlarca halk çocuğunun adaleti sağlanmadı. bu düzende. Adaleti bizim namlularımız sağlayacak. Devrimcilerin mücadelesi sağlayacaktır Buradan evladını yitirilen ailelere selamlarımızı gönderiyoruz. Bugün onlar için onların çocukları için belki de bugün burada şehit düşeceğiz. Tekrar ediyoruz adaleti biz sağlayacağız."


Çağlayan Adliye'si boşaltılıyor

Polis, Çağlayan Adliyesi'ni boşaltıyor. Adliye personeli dahil, binada kimse bırakılmıyor.

Berkin'in Babası konuştu

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, "Oğlum öldü ama başka biri ölmesin. savcı Serbest bırakılmalı. Kanla kan yıkanmaz." dedi.


3 kişi rehin aldı

Savcı Kiraz'ı rehin alanların üç kişi olduğu, birinin de avukat olduğu ifade ediliyor. DHKC örgütüne yakın bir internet sitesinde, savcının rehin aldındığı, talepler yerine getirilmediği takdirde savcının öldürüleceğini yazıldı.


Savcılık koridoru da boşaltıldı. Özel polislerin rehin alınan savcının odasının olduğu koridora girdiği belirtildi. Rehin alınan Savcı Kiraz, HSYK'nın yaz kararnamesi ise Gaziosmanpaşa Adliyesi'nden Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne ataması yapılmıştı.

Hakim noktalara keskin nişancılar yerleştirildi

 Terörle Mücadele ve Özel Harekat şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile müzakere timi, adliyeye geldi. Adliyenin dışında hakim noktalara da keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü.

* Emniyet Müdürü Altınok, Adliye'ye geldi

İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan da adliyeye geldi.

* Özel Harekat Timi Adliye'ye geldi

Savcı Mehmet Selim Kiraz rehin alınmasının ardından özel harekat timi Çağlayan Adliye’sine girdi. İlk özel harekat timinin ardından bir grup özel harekat polisinin daha gelerek adliyeye girdiği görüldü.




31 Mart 2015 13:53
DİĞER HABERLER