Gizli kamera görüntüleriyle ilgili hem İstanbul'da hem de Ankara'da soruşturma başladı. 10 ayrı görüntüdeki 7 adresin Ankara'da olduğu tespit edildi. Ankara'nın bu nedenle devreye girdiği açıklandı
Türkiye gündemini değiştiren ve MHP'nin yeniden yapılandırılması çalışmaları olarak değerlendirilen görüntülerle ilgili hem İstanbul Cumhuriyet Savcılığı hem de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. İstanbul'da bir soruşturma devam ederken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma başlatılması kafaları karıştırmıştı. Ancak Ankara'daki soruşturmanın nedeninin 10 görüntüden 7'sinin Ankara'da çekilmesinin olduğu ortaya çıktı. “Farklı ülkücülük” internet sitesinde yayınlanan ve yayınlanacağı açıklanan 10 görüntüden 7'sinin Ankara'da 3'ünün ise İstanbul'da çekildiği öne sürülüyor. Yine Ankara'daki savcılık tarafından başlatılan soruşturmada, MHP Genel Merkezi'nin ve TİB'in Ankara'da bulunmasının önemli rol oynadığı belirlendi.
Ankara'da yürütülen soruşturma kapsamında savcılık istifa eden MHP Genel Başkan Yardımcılarına şikayetçi olup olmayacaklarını soracak. Çünkü özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarında mutlaka mağdurun şikayetçi olması gerekiyor. Ancak genel başkan yardımcıları şikayetçi olmasa bile savcılık tarafından bir soruşturma yürütülecek. Çünkü işlenen suç “cürüm işlemek için örgüt kurmak” suçu kapsamında da değerlendiriliyor. Bu nedenle soruşturma özel yetkili savcılar tarafından yürütülüyor. Siyasetçilere karşı tehdit ve şantaj suçu da işlendiği için yasaya göre soruşturma açılması için şikayetçi olmalarına gerek yok.
Usulen şikayet
TCK'nın 107-114-134 ve 139'uncu maddeleri de soruşturma açılması için şikayete gerek olmadığını açıkça ortaya koyuyor. TCK'nın 139'uncu maddesinde “Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır” ifadeleri bulunyor. Mevcut suçlar içerisinde hem görüntülerin izinsiz kaydedilmesi hem de yayılması bulunduğu için soruşturma için şikayete hukuksal olarak gerek kalmıyor. Ancak genel başkan yardımcılarının görüntülerle ilgili yayın yasağı aldırabilmek için usulen de olsa şikayetçi olmaları gerekiyor.
İfade verecekler
Kaset skandallarının ardından istifa eden Bülent Didinmez, İhsan Barutçu, Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu avukatları vasıtısıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayetçi olmuş ve görüntülerle ilgili yayın yasağı istemişti. Soruşturmayı yürüten savcının geçtiğimiz hafta avukatları vasıtasıyla tebligatta bulunduğu ve 4 MHP'linin bu hafta adliyeye giderek “müşteki” sıfatıyla ifade vereceği öğrenildi.
Kadınlar sorulacak
MHP'li adaylara savcı tarafından görüntülerdeki kadınlar da sorulacak. Görüntülerdeki kadınlarla hangi ikamet adreslerinde buluştukları ve görüntülerin çekildiği yerler de MHP'li adaylara sorulacak. Görüntülerin çekildiği ikamet edreslerinde inceleme yapılması da düşünülüyor.
Görüntülerin yayınlandığı internet siteleri ile bağlantısı tespit edilen AK Partili Faruk Bayındır ile husumetleri bulunup bulunmadığı da MHP'lilere yöneltilen sorular arasında olacak. İstifa eden MHP'lilerin ifadelerinin ardından görüntülerdeki kadınların da ifadelerinin alınacağı ve şikayetçi olup olmadıklarının sorulacağı belirtildi.
Bülent Didinmez ve İhsan Barutçu'nun avukatı Mete Han Özkan, “Müvekkillerim gelecek. Ankara'dan deliler İstanbul'a savcıya gönderildi. Ancak ben ilerleyen dönemde soruşturmaların Ankara'da birleştirileceğini düşünüyorum” dedi.
GAZETE VATAN