Schäuble: Ortadoğu'nun istikrarı için 3 milyar Euro yetmez

Türkiye'ye sığınmacıların hayat şartlarının iyileştirilmesi için taahhüt edilen 3 milyar Euro'yu bir türlü toparlamayan AB'ye Almanya'nın tepkisi sert oldu. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, mevkidaşlarına "bizden istediğiniz şekilde sınırlarımızı kapatırsak o zaman problemin ne olduğunu görürsünüz" sözleriyle yüklendi.

Avrupa'ya sığınmacı akınının bir türlü engellenememesi ve sığınmacıların barınma ihtiyaçlarının karşılanması için talep edilen maddi yardımların tüm birlik üyeleri tarafından karşılanmak istenmemesi ile başlayan görüş ayrılıkları devam ediyor. Son AB Maliye Bakanları toplantısının konusu da Suriyeli sığınmacılar oldu. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin Almanya'ya yönelik muhalefetleri sürüyor. 160 bin sığınmacının Avrupa çapında dağıtımları bazı üye ülkelerin engellemelerinden ötürü hâlâ çözülmüş değil.

Brüksel'de yapılan AB Maliye Bakanları görüşmelerinin ana gündem maddesi Türkiye olmamasına rağmen asıl oturum öncesi mevcut konuyu kahvaltıda dile getiren Almanya, AB üyesi 27 ülkeden açıklamalar istedi. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların Avrupa'ya geçişlerinin engellenmesi karşılığında Türkiye'ye ödenmesi taahhüt edilen 3 milyar Euro hacmindeki mali yardımın "yeterli olmadığını" söyleyerek "Ortadoğu bölgesinin istikrarı için tüm birlik üyelerinin katılımıyla AB'nin komşularına da dâhil daha fazla para yardımı yapması" talebinde bulundu.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Schäuble, "Sığınmacılar konusu Avrupa'nın görevlerinin birinci sırasındadır. Bunu, Avrupa olarak çözemezsek bir düzine Avrupa Birliği üyesi ülke için Avrupa'nın birliğine ağır zararlar verilmesi riskiyle karşı karşıya bulunuruz. Birçokları bunun Alman sorunu olduğuna inanıyor. Fakat bizden herkesin beklediği gibi Almanya bunu (sınırların kapatılmasını) yaparsa bunun Alman değil bilakis bir Avrupa problemi olduğunu göreceksiniz. Biz Avrupa'yı müdafaa ediyoruz." dedi.

"İSTEKLİLER KOALİSYONU OLUŞTURALIM"

Sığınmacıların Avrupa'ya geçişlerinin engellenmesi için üzerinde mutabık kalınan miktarların yetmeyeceğini anlatan Schäuble, Avrupalı mevkidaşlarına çağrıda bulunarak, "3 milyar Euro'nun haricinde bölgenin istikrarının sağlanması için daha fazla para katkısı sağlayın. Avrupa'nın daha fazlasını başarması gerekiyor. Almanya buna hazır." şeklinde konuştu. Gerektiği takdirde "istekliler koalisyonu" oluşturulmasını talep eden Schäuble, Türkiye'ye sözü verilen meblağın toplanması meselesinde bir çözüm bulunması gerektiğini de söyledi. Bakan Schäuble mevcut konuda yavaş hareket edildiği siteminde bulundu. Sığınmacı krizinin aşılması için ortak işbirliğinin şart olduğunun altını çizen Alman Bakan, Türkiye'ye Türkiye'deki sığınmacıların hayat şartlarının iyileştirilmesi için taahhüt edilen paraların hâlâ daha toplanmamasıyla ilgili soruya ise şu cevabı verdi: "Samimiyetle söylemek gerekirse bunu bende bilmiyorum. Fakat 3 milyarın asıl sorun olmadığına inanıyorum."

Bu arada AB kaynaklarından yapılan açıklamalara göre, Türkiye konusunda İtalya'nın sürdürdüğü blokajını kaldırdığı ifade edildi. AB Komisyonu'nun tavsiyesi üzerine Ankara'ya ödenecek mali yardımların 1 milyar Euro'su AB bütçesinden karşılanacak. Kalan miktarların ise ekonomik gücüne göre diğer birlik üyeleri tarafından göğüslenmesi öngörülüyor. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından yapılan açıklamada da "Türkiye'ye söz verilen 3 milyar Euro'nun bir araya getirilmesi gerekir." ifadesi kullanıldı. CİHAN
17 Ocak 2016 17:25
DİĞER HABERLER