Sebepsiz ağrıların sebebi bu hastalık

Sebepsiz ağrıların sebebi bu hastalık
Dr. Burcu Önal, yumuşak doku romatizmasının toplumun yüzde 2’sinde görüldüğünü söyledi.

Fatih Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Önal, yumuşak doku romatizması olarak da bilinen fibromiyalji sendromunun toplumun yüzde 2’sinde görüldüğünü söyledi. Önal, “ ‘Her yerim ağrıyor, gece sık sık uyanıyorum, sabah uykusuz kalkıyorum, sürekli yorgun hissediyorum ve bu yüzden hiçbir şey yapmak istemiyorum’ diyorsanız bu yakınmalarınız ‘fibromiyalji sendromundan’ kaynaklanıyor olabilir. “ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Burcu Önal, fibromiyalji sendromu hakkında şu bilgileri verdi: “Kaslarda, fibroz dokuda, bağlarda ve kirişlerde ağrıya sebep olan fibromiyalji, sebebi bilinmeyen bir kronik ağrı sendromudur. En önemli belirtileri arasında yaygın kas iskelet sistemi ağrıları olan fibromiyalji sendromu kadınlarda daha sık görülür. Özellikle 40-60 yaş arasında ortaya çıkar. Menopoz döneminde görülme sıklığının ve şikâyetlerin arttığı hastalıkta ağrı, bir bölgeden başlar ve tüm vücuda yayılır.
 Boyun, kürek kemikleri arası, bel, baldırlar ve sırt ağrının en çok yerleştiği yerlerdir. Kimi zaman çok şiddetli olabilen bu ağrıları; nemli hava, soğuk, yorgunluk ve uykusuzluk artırmaktadır. Yorgunluğun ağrıdan daha önemli olduğu dönemlerde hastalarda bir çeşit tükenmişlik hali izlenir. Fibromiyalji sendromu görülen hastaların çoğunda uyku problemi vardır. Bu hastalar derin uyku uyuyamazlar ve gece çok sık uyanırlar. Bu nedenle sabahları yorgun uyanırlar. Bazı hastalarda ise fazla uyku görülür. Baş ağrıları, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ağrıları, göğüs ağrıları ve sık idrara çıkma görülen diğer belirtiler arasında sayılabilir. Fibromiyalji hastalarının bir işe yoğunlaşma ve basit problemleri çözme yetileri azdır.”

TETKİKLER NORMAL SONUÇ VERİYOR
Fibromiyalji sendromunun sebebi tam olarak bilinmese de fiziksel ve ruhsal travmalar, ekonomik kayıplar, bir yakının kaybedilmesi, enfeksiyon hastalıkları, hormonal bozukluklar hastalığın sebepleri arasında gösteriliyor. Genetik faktörlerin de hastalığın gelişiminde etkisi bulunduğunu söyleyen Önal, teşhisin tamamen hastanın hikayesine ve doktorun muayenesine göre konduğunu belirtiyor. Önal hastalığın teşhis sürecini şu şekilde açıklıyor: “Röntgen filmleri, kan tahlilleri ve kas biyopsilerinin normal görülebileceği fibromiyalji sendromunda kişiye kesin tanının koyulması için belirtilerin en az 3 ay sürmesi, sabah yorgunluğu ve vücutta belli sayıda hassas nokta olması gerekir.”

TEDAVİDE ETKİLİ YÖNTEM POZİTİF BAKIŞ AÇISI
Tedavide; uykuyu düzenleyen, depresyonu tedavi eden ve yorgunluğu gideren antidepresan ilaçlar etkili dozda ve uzun süreli olarak kullanılıyor. İlaç tedavisi sonrasında hastanın şikâyetlerinde 2-4 hafta içinde azalma gözlendiğini belirten Önal, tamamen iyileşse bile fibromiyaljinin tekrarlama riski çok yüksek bir hastalık olduğunu belirtiyor. “Bu sebeple hastalar hep pozitif bir tavır almalı ve bu hastalığın günlük hayatlarını olumsuz etkilemesine izin vermemelidir.” diyor.

CİHAN

01 Şubat 2016 17:04
DİĞER HABERLER