YSK’nin resmi seçim takvimini paylaşmasıyla birlikte, 6’lı masada da sandık güvenliğine yönelik çalışmalar hızlandı. Seçime 54 gün kala göç etmek zorunda kalmış depremzede yurttaşların nasıl oy kullanacağı ve deprem bölgesinde seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağı gibi birçok konuda belirsizlik söz konusu.
Siyasi parti temsilcileri ve siyasal iletişim uzmanları konuyu Cumhuriyet’e değerlendirdi.
ONURSAL ADIGÜZEL (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Seçmenin hareketliliğini inceliyor olacağız. Eğer seçmen, kütüğünü taşımamışsa onları seçim bölgelerine tekrar taşımak için çalışmalar yapağız. 6 parti olarak her sandıkta en az 2 kişi olmak gibi bir amacımız var. CHP örgütleri 250 bine yakın kişiyi görevlendirdi. Bizim kullandığımız bir altyapımız var. YSK’den gelen sonuçları karşılaştırarak verileri takip ediyor olacağız.
BUĞRA KAVUNCU (İYİ Parti Seçim Kampanyasından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı): Islak imzalı tutanakların tamamını elimizde bulundurduğumuz sürece, herhangi bir şekilde oynama olursa bunları yakalayıp ifşa etmek çok kolay. YSK verdiği rakamlarla, alınan ıslak imzalar toplanıp, sağlaması yapılıyor.
AYHAN SEFER ÜSTÜN (Gelecek Partisi Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı): Deprem bölgelerinde kalan yurttaşların kolayca oy kullanabilmesinin olanakları sağlanmalı. YSK bu süreçte rahat bırakılmalı. Ayrıca mülki idari amirleri gerekli önlemleri almalı. Siyasi partiler ve yurttaşlar da sorumlu davranarak üzerine düşen görevi yerine getirmeli.
SUAT ÖZÇELEBİ (Siyasal İletişim Danışmanı): Muhalefet, kayıplar, ölümler ve deprem bölgesinde yaşayıp göç edenler için bir takip sistemi kurmalı. Oy vermeleri için özel taşıma organizasyonları yapılmalı. Sandık kurullarının teşkilinde özellikle HDP’nin kapatılması durumunda bir üyenin düşeceğini de hesaba katmak gerekir ve bununla ilgili de önlem alınmalı.