'Seçimler bitti ama piyasadaki durgunluk işlerin açılmasını engelliyor'

'Seçimler bitti ama piyasadaki durgunluk işlerin açılmasını engelliyor'
Seçimden sonra piyasalarda beklenen düzelmenin henüz gerçekleşmemesi, iş dünyasını tedirgin ediyor. İç piyasadaki durgunluğa dikkat çeken İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, seçimlerin bittiğini, istikrarın sağlandığını ancak iç piyasadaki durgunluğun işlerin açılmasını engellediğini söyledi. Demirtaş, "Seçimler bitti, istikrar sağlandı, işlerimiz açılacak derken istediğimiz noktaya bir türlü gelemedik. İç piyasadaki sinyaller iyi değil. İç talep durgun. Zaman kaybediyoruz. 2015'i bekleyerek geçirdik. İki seçimi beklemekle zaman geçti. 2016'da ise kaybedecek bir tek günümüz dahi yok, artık icraat zamanı. Hükümet işbaşına geldi. Tek başına iktidar. Yapısal reformlar gerçekleştirilmeli." dedi.

İZTO Başkanı Demirtaş, aralık ayı meclis toplantısında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. İç talepteki durgunluğun piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, "İç piyasadaki sinyallerin iyi olmadığını ve durgunluğu, Ankara'da TOBB Ticaret Odaları Konseyi toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'ye de söyledim. Bana, 'Başkan, karamsar ifadeler kullanıyor.' dedi. Ben de, 'Evet karamsarız. Piyasa bu. Bunu bilin.' dedim. Karşılıksız çekler ve piyasadaki sorunları kendisine ilettik." diye konuştu.

'DÖVİZDEKİ DALGALANMALAR PLAN YAPMAMIZI ZORLAŞTIRIYOR'

Vatandaşın, birikimini enflasyona karşı korumak için altın, döviz, konut, otomobil satın aldığını kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti: "İşsizlik çift hanelere yerleşti ama bir de Suriyeli meselesi var. Bu gidişle Suriyeliler vatandaşımız olacak galiba. İşsizlik biraz daha artacak. Dövizdeki dalgalanmalar, plan yapmamızı zorlaştırıyor. İhracat düşüyor. Dış borç, 400 milyar doları aşarak milli gelirin yarısını geçti. İç tasarruf yetersiz. Tasarrufların yetersiz olmasının üzerine enflasyon da eklenince faizler yeterince düşmüyor. Şimdi iç talebi daha da canlandırarak büyümemizi arttırmamız gerekiyor. Piyasayı geliştirici önlemler alınması gerekiyor ama iç talebi canlandıracağız diye enflasyon canavarını da uyandırmamamız gerekiyor."

'RUSYA KRİZİNİN NASIL ÇÖZÜLECEĞİ BELİRSİZ'

Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin etkilerine de değindi. İlişkilerin gergin bir dönemden geçtiğini belirterek, "Rusya Başbakanı Medvedev, '20. yüzyılda olsa savaş çıkardı.' dedi. Rusya bu işi o kadar önemsiyor ama nihayetinde sınırı geçen bir uçak var. Rusya ile ilişkilerimizin olumsuz etkilenmesini endişeyle izliyoruz. Rusya ile dış ticaret hacmimiz 31 milyar dolar civarında; 2015 ilk dokuz ay itibariyle 18,5 milyar dolar seviyesine indi. Zaten bir düşüş sürecine girmişti, çünkü Rusya'nın petrol gelirleri düşmüştü. Eskisi kadar da alım gücü yoktu. Ticaretin büyük bölümü, Rusya'dan bizim ithal ettiğimiz gaz parası. Bizim ihracatımız 2,7 milyar dolar seviyesinde. Hiç önemli değil denebilir ama Rusya'da çalışan, mağaza açan, müteahhitlik hizmetleri veren binlerce vatandaşımız var. Rusya ile ticarette sorun yaşayan üyelerimizin, sorunlarını bize aktarmasını istedik. Birçok geri dönüş aldık. Elimizden geleni yapıyoruz. Rus tarafında Moskova Ticaret Odası bizim kardeş odamız, onlara yazdık. Medvedev'e yazdık. Ticaret ve Sanayi Bakanı'na, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne yazılar yazarak, bu gerginliğin akıl yolu ile bitirilmesi dileğimizi ilettik ama bu işin nasıl düzeleceğini bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

'HUZUR OLMADAN NE EKONOMİ OLUR NE DE SİYASET'

Üzücü, yorgun ve gergin bir yılın geride kaldığını dile getiren İZTO Başkanı Demirtaş, şunları kaydetti: "İki seçim, terör belası, Rusya krizi derken ekonomi hep arka planda kaldı. Ülkemizin gündemi, her ay başka bir olayla sarsılıyor. Ne yazık ki haziran ayında gündemimizin ilk sıralarına giren terör belası devam ediyor. Her meclis toplantımızda terörden bahsetmek içimizi acıtıyor. Ülkemizin güneydoğusunda savaş var. Doğu bölgelerimizden terör haberlerini, medyaya yansıdığı kadarıyla alabiliyoruz. Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar yaşanıyor. Öğrenciler okullarına gidemiyor. Çatışmaların sürdüğü yerleşim yerlerinde hayat durdu. Huzur olmadan, ne ekonomi olur ne de siyaset. Terör hepimizin kimyasını bozdu. Terör sadece bizim değil, batının da kimyasını bozdu." CİHAN
24 Aralık 2015 11:20
DİĞER HABERLER