Seçimler için 'şifreli ve parmak izli' elektronik oy verme sistemi geliştirdi

Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mert Cankat, seçimler için 'Şifreli, Parmak İzli Güvenli Elektronik Oy Kullanma Sistemi' adlı proje geliştirdi. Proje hakkında bilgi veren Cankat, "Projeyi seçmemdeki asıl amaç, son zamanlardaki seçimlerde oyların güvenliğinin yeterince sağlanamamış olması. Halkın şüphesi var. İnsanlar bu konuda güven istiyorlar." dedi.

Mühendislik son sınıf öğrencilerinin '2014-2015 yılı Akademik Yılı 7. Bitirme Projelerinin Sergisi'nin açılışı Bağlıca Kampüsü'nde yapıldı. Açılışa Başkent Üniversitesi kurucusu ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile diğer davetliler katıldı.

Sergide, öğrenciler, bilgi, beceri ve hayal gücünü kullanarak, bir öğretim üyesi danışmanlığında toplumsal yarar ve ekonomik katma değer sağlayıcı projeler geliştirmeye çalıştı. Sergide yer alan 'Şifreli, Parmak İzli Güvenli Elektronik Oy Kullanma Sistemi' adlı projenin sahibi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mert Cankat da projeyle ilgili bilgi verdi. Projeyi seçmesindeki amacını son zamanlardaki seçimlerde oyların güvenliğinin yeterince sağlanamamış olması olarak gösteren Cankat, "Halkın şüphesi var. İnsanlar bu konuda güven istiyorlar." diye konuştu.

BELLİ BİR OYUN ALTINA DÜŞÜLDÜĞÜ ZAMAN DA ERKEN SEÇİME GİDİLİYOR

Cankat, bu sistemle seçmenlerin nasıl oy kullanacağını ise şöyle anlattı: "Oylar elektronik ortamda parmak izi cihazıyla birlikte kullanılıyor. Her odada 3 tane bilgisayar olacağını varsaydık. Biri sandık görevlilerinin önündeki ekran, diğer ikisi de sandık görevini görüyor. Bu ekranlardan oy kullanacak insan elinde kimliğiyle gelecek, kimliğini gösterip kendini teyit ettirecek sandık görevlisine. Sandık görevlisinin önünde liste olacak. Gerekli sandığa bastığı zaman o sandık üzerinde kim oyu kullanıyorsa, hoş geldin yazısıyla birlikte ismi gözükecek. İlk başta sadece partilerin olduğu kısım gözüküyor. Partilerin olduğu kısımdan biri seçildiği zaman alttaki 'parmağınızı okutun' görüntüsü geliyor. Kişi parmak izini okutuyor ve görüntünün son hali kaydedilmiş oluyor. Daha sonra sistem kullanıcıdan PİN belirlenmesini istiyor. PİN'i belirlemesindeki asıl amaç, yasal olarak alt yapısı yok ama benim düşündüğüm ileride yaptığı vaatlerden memnun olunmayan adaylar için oydan vazgeçme diye bir sistem belirledim. 3 ay sonra verdiği partiden memnun olmayan kişi gerekli yerlere gidip parmak izini okutup kendi belirlediği PİN'le oyunu geri çekebiliyor. Belli bir oyun altına düşüldüğü zaman da erken seçime gidiliyor. Canlı olarak internet üzerinden oyların kaçının sayıldığı, hangi partinin lider olduğu, kaç milletvekili çıkarabileceği gözüküyor."

CİHAZI 85 DOLARA ALDIM

Projenin maliyeti hakkında da bilgi veren Cankat, "Parmak izi cihazı açısından bakarsak benim kullandığım hazır bir cihaz vardı. Cihazın yazılımı üzerine de çalışıyordum. Cihazı 85 dolara aldım. Bunu retina taramaya da çevirebiliriz. Göz bebeğinden tanımaya. Onlar webcam ile daha ucuz fiyata sağlanabiliyor." ifadelerini kullandı.

İLERİDE GELİŞTİRİLİP DAHA DÜZGÜN SONUÇLAR ALINABİLİR

Cankat, projenin şu anda prototip aşamasında olduğunu kaydederek geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Cankat, şöyle devam etti: "Çok çok güvenli olduğunu iddia edemeyeceğim. Şifreleme kullanıyoruz ama halkın güvenini sağlayacak kadar yüksek bir şifreleme olmadı. İleride geliştirilip daha düzgün sonuçlar alınabilir. Parmak izinin kullanılması, devletin çoğu biriminde olduğu aklıma geldi. İsteyen bir insan başkasının parmak izini rahatlıkla bulabiliyor. Buna ilaveten ek önlem olarak PİN belirledik. PİN'le oy şifreleniyor. Oyumuz PİN olmadan açılamıyor. Sadece PİN'i ve parmak izini elde eden insanlar oya müdahale edebilirler. O da olasılık olarak çok düşük." CİHAN
04 Haziran 2015 13:44
DİĞER HABERLER