1 Kasım’ı 7 Haziran Seçimleri’nden çok farklı bitirebilecek olan ‘oyun değiştirici’ ittifaklardır.
(...)
1 Kasım’ı 7 Haziran Seçimleri’nden çok farklı bitirebilecek olan ‘oyun değiştirici’ ittifaklardır.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) resmi verilerine göre 7 Haziran’da oy dağılımı şöyle oldu: AK Parti % 40,66, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) % 25,13, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) % 16,45, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise %12,96.
Geçtiğimiz seçimde Saadet Partisi (SP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP) ittifakı % 2’nin biraz üzerinde bir oy aldı. DSP ve DP gibi partiler ise % 0,2 ve 0,15 gibi oylar aldılar. Yine bağımsızların aldığı oy oranı da % 1 civarında.
Seçimlerden önce SP ve BBP, ittifak yapmak için MHP’yi ikna etmeye çalıştılar, ancak olmadı. Devlet Bahçeli bu talepleri reddetti. Oysa bugün görüyoruz ki MHP, SP, BBP ittifakı rahatça % 20’yi aşabilir. Hatta benim şahsi tahminim 1 Kasım’da bu üç partinin kuracağı bir ittifak umulmadık düzeyde yüksek bir oya, örneğin % 23, % 24 gibi bir oy oranına dahi çıkabilir. Zaten üç partinin 7 Haziran oylarını üst üste koyduğunuzda bile rakam % 19 civarında çıkıyor. Ancak SP ve BBP’nin pek çok seçmeninin, partileri barajı geçemeyecek endişesi ile ya sandığa gitmediklerini ya da başka partilere yöneldiklerini de biliyoruz.
Başka bir deyişle MHP, SP, BBP üçlüsü tahminlerin çok ötesinde bir oy alabilir.
Ayrıca, AK Parti dışında seçenek arayan, ancak bulamayan sağ seçmen için de böyle bir ittifakın doğal bir adrese döneceğini söylemeliyiz. Yani sola ve HDP’ye oy veremeyen çaresiz seçmen sandıkta oy verebileceği bir yer bulmuş olacaktır…
Benim kişisel kanaatim bu ittifakın % 20’nin üzerinde bir oy alacağı şeklindedir. Bu ise Meclis’teki dengeleri bir hayli değiştirir…
MHP’nin ittifak adımına ek olarak, CHP’de yaşanabilecek 1-2 puanlık artış dahi oylarını % 26-27 bandına getirir, ki anketler CHP’de böyle bir artışın büyük bir olasılık olduğunu gösteriyor. Eğer CHP’deki artış beklenenin de üzerine çıkar ve % 28’e çıkarsa oy oranı ve milletvekili sayılarında olağan dışı değişimler yaşanabilir.
MHP ve CHP’deki böyle bir kıpırdanma ise AK Parti’nin az da olsa % 40’ın altına düşmesine yol açacaktır. HDP’nin barajın üstünde kaldığı, MHP ve CHP’nin ise toplamda % 50’yi zorlayacağı bir sonuç ortaya yeni bir koalisyonu getirir ki bu AK Partisiz bir seçenektir.
Dediğim gibi, kilit Devlet Bahçeli’de. Sayın Bahçeli, milliyetçi cenahta BBP’yi bitirmek düşüncesiyle ittifaktan uzak durabilir veya büyük bir koalisyonla hükümet kurmak için ittifak seçeneğini değerlendirebilir.