Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, yeni eğitim ve öğretim döneminin sorunların artmış bir şekilde başladığını, nöbetin yönetmelik zoru ve ceza tehdidiyle iki saat ek ders karşılığı öğretmenlerin üzerine yıkılmasının hukuksuz bir uygulama olduğunu söyledi.
Öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını tanımlayan temel kanunların hiç birinde öğretmenler nöbet görevinden sorumlu tutulmadıklarını kaydeden Zor, nöbetin mesleğin ifasını doğrudan ilgilendiren öğretmenlik mesleğinin asli bir unsuru olmadığını vurguladı.
Anayasa'nın 55. maddesinde, 'Ücret, emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanlara yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alır' şeklinde ifade bulunduğunu hatırlatan Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, "Yine Anayasanın 'zorla çalıştırma yasağı' başlıklı 18. Maddesi'nde 'Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır' hükümlerine göre nöbet görevi çözümü için idareci ve öğretmen karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Nöbet görevinin getirdiği fiziki ve psikolojik ağırlığın oluşturduğu stres yüzünden yıpranan ve yorgun düşen öğretmenin eğitimde verimliliği düştüğü gibi temizlik, güvenlik gibi her olayın hesabının nöbetçi öğretmenden sorulması zaman zaman istenmeyen olaylar yüzünden haklarında soruşturmalar açılması, cezalar verilmesi moral ve motivasyonu olumsuz yönde etkilemektedir. Temiz, güvenli, sağlıklı bir eğitim ortamının oluşturulması noktasında eğitim-öğretime yardımcı bir unsur niteliği taşıyan nöbet görevinin öğretmen haricinde eğitilmiş görevlilerce yürütülmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Böyle bir alt yapı olmadığından bu görev şimdiye kadar karşılıksız olarak öğretmenlere yaptırılmıştır. Hatta dersinin en az olduğu veya hiç olmadığı günlere nöbet görevi verilmek suretiyle öğretmenlerin dinlenme hakları bile kısıtlanmıştır." diye konuştu.
Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilmeye çalışılan nöbet görevi için 6 saat ek ders ödenmesi ve bu görevin eğitsel bazda yer almasını istediklerini kaydeden Zor, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen öğretim yılının ikinci yarısından itibaren bazı sendikaların nöbet tutmama konusunda üyelerini bağlayıcı karar almaları karşısında bakanlık sorunu İl Milli Eğitim Müdürleri'ne, onlarda okul müdürlerine havale etmenin dışında ne yazık ki kalıcı bir çözüm üretilememiştir. İki saat nöbet ücreti verilmesinin nöbet sorununun çözümüne katkı sağlamayacağı aşikârdır. Sorun sadece öğretmenin ücret alması sorunu değil, okulların temizliğini, güvenliğini ilgilendiren doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorunudur. Sendikalardan çok bakanlık sorunun çözümünden yana taraf olmalıdır. Bakanlık 2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde varılan anlaşma sonrasında öğretmenlerle dalga geçercesine 2 saatlik ek ders ücreti ile göz boyama yoluna gitmiştir."
"Bizim taleplerimiz son derece açık ve net" diyen Sefa Zor, "Öğretmenlerin nöbet görevi açık ve net bir şekilde yasal zemine kavuşturulmalı. Diğer tüm mesleklerde olduğu gibi, öğretmenler de nöbet esnasında sadece mesleğine uygun bir görev yapmalı; yani güvenlik nöbeti değil eğitsel rehberlik nöbeti tutmalıdır. Öğretmenlere nöbet tutacağı her güne karşılık olarak en az 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir." diyerek sözlerini tamamladı.
CİHAN