Şehircilik Bakanı, heyelanlı bölgeye konut izni verilmesine tepki gösterdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Devrek ilçesindeki heyelan alanında yaptığı incelemede, ileri derece heyelan alanı olan bölgede konut ruhsatı verilmesine tepki gösterdi. Bunun intihar anlamına geleceğini ifade eden Bakan Güllüce, "Maden Tetkik Arama(MTA) demiş ki bu alan 1950'lerde çok tehlikeli alan. Kırmızı çizgiyle çizmiş. Burada bina olmaz. Ağaç bile dikilmez. Sen gelmişsin bina yapmışsın. Bunu bir teftiş inceler bakalım nasıl olacak. Yol inşaatı şu avantajı sağlıyor. Bir gece ansızın gelirdi bu bütün binaları alıp götürürdü. Şimdi haber verdi." ifadesini kullandı.

Zonguldak'ın devrek ilçesi Karşıyaka Mahallesinde 4 gün önce 400 bin metrekarelik bir alanda heyelan meydana geldi. Devrek-Ereğli karayolu inşaat çalışmalarının tetiklediği düşünülen dev heyelanda 35 binada toplam 66 konut hasar gördü. 124 vatandaş evsiz kaldı. Bazı evler bahçesiyle birlikte aşağıya kaymaya devam ederken yamaç boyunca derin çatlaklar oluştuğu görüldü.

Bunun üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı ile olayla ilgili inceleme yapmak üzere Devrek ilçesine gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Eğerci kavşağında Zonguldak Valisi Ali Kaban, AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ve daire müdürleri tarafından karşılandı. Daha sonra Yaşam Park Tesisine giderek bir süre dinlenen Bakan Güllüce'nin heyelan incelemesinde AFAD Genel Başkanı Dr. Fuat Oktay ve Karayoları yetkilileri de hazır bulundu.

SURUÇ TEPKİSİ

Basın açıklamasında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör saldırısına da değinen İdris Güllüce, "Bugün Suruç'ta olan olayı nefretle kınıyoruz. Bu ülkede fitnelik ve ülkenin birliğini, dirliğini huzurunu bozmak isteyen her hareketi lanetleriz biz. Türkiye bütün bu menfi hareketle rağmen ayakta kalacaktır. Birliğini koruyacaktır. Güçlenen bir ülke olacaktır. Dünyanın gelişen ülkeleri arasında olacaktır. Binlerce kere yüz binlerce kere lanetliyorum. İnsan canına kıymak kadar alçakça bir şey olamaz. Ölenlere rahmet kalanlara da başsağlığı diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

Daha sonra heyelanın yaşandığı Karşıyaka Mahallesinde incelemelerde bulunan Güllüce, 1950'lerde heyelan bölgesi olarak bilinen yere konut ruhsatı verilmesine tepki gösterdi. Şaşkınlığını gizleyemeyen Bakan'ın yanına gelen MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan'la bilgi alışverişinde bulundu. Çakan, "Bu proje aşaması Devrek Ereğli yolu proje aşamasından itibaren bazı konularda araştırma yapılmasını öneriyorum. Bu dağ aşağıya indiğinde Allah muhafaza Devrek yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Burası küçük değil çok büyük bir oynama." dedi.

Bakan Güllüce ise "1950'lerde bile burası heyelan bölgesi. Bilinerek buraya böyle yapılmış. Burası olmasa risk daha az olacak. Binaları o insanlar nasıl yapmış? Ruhsatsız değil mi o binalar? Orada o binaların yapılmaması lazım. Buraya nasıl yaptırılmış, asıl entrasanı o." şeklinde konuştu. Zeki Çakan ise "Eğer heyelan bölgesiyse buraya yol yapımına niye izin veriliyor?" diye sordu.

"BU BÖLGEYE BİNA YAPMAK VE YAPTIRMAK İNTİHAR ETMEK GİBİ"

Bakan Güllüce, "Onu takviye yaparak yolu yapabilirler. İşte o binalar zamanında yapılmamış olsa hepsi mutlaka kaçaktır. Bu binalara zabıt tutulmamış mı? Bu inşaatları yapanlara zabıt tutulması lazım. Geçmişte de olsa 1960-70'lerden beri burada inşaat yapmak intihar etmek gibi. Maden teknik arama demiş ki bu alan 1950'lerde çok tehlikeli alan. Kırmızı çizgiyle çizmiş. Devlet burada bina olmaz. Ağaç bile dikilmez. Sen gelmişsin bina yapmışsın. Bunu bir teftiş inceler bakalım nasıl olacak. Yol inşaatı şu avantajı sağlıyor. Bir gece ansızın gelirdi bu bütün binaları alıp götürürdü. Şimdi haber verdi. Dedi ki burada hastalık var. 60 senedir burası heyelan çalıştı çalıştı ve bitirdi işi." dedi.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarının sorusunu cevaplandıran Bakan Güllüce şunları söyledi: "Yol iyi ki yapıldı ve hastalığı ortaya çıkardı. Burası her an yıkılabilirdi. Herkes ölürdü. İyi ki Karayolları böyle bir iş yaptı da hastalık ortaya çıktı. Buraya nasıl bu kadar bina yapılmış? Kim yapmış, nasıl ruhsat verilmiş, bunları müfettişler inceler tabi ki. Türkiye genelinde böyle şeyler çok var. Çoğu ruhsatsız. Heyelanlı bölgede inşaat yapmışsın. Belediye de buna göz yummuş. Bir gün gelir patlar. Burası inkar edilecek bir şey değil. Çok sıkıntılı. Keşke bu arkadaşlar yapmasalarmış. Her bina için binanın yapıldığı tarihten itibaren ruhsatı var mı iskanı var mı? Kim iskan vermiş bunlar belirlenecek."

MAHALLE HALKI TEPKİ GÖSTERDİ

Daha sonra yürüyerek mahalle halkının yanına giden Bakan Güllüce mahalle sakinlerine hitap ettiği sırada, bazı vatandaşlar 'evlerimiz ne zaman yapılacak' diye bakanın sözünü kesti. Bunun üzerine Güllüce, makam aracına binerek alanı terk etti. Mahalle sakinleri ise bakan ve diğer yetkililere tepki gösterdi.

Vatandaşlar arasından seçilen birkaç kişi Bakan Güllüce ve beraberindeki heyetle görüştürüldü. Bakan Güllüce, toplantının ardından karayoluyla Ankara'ya hareket etti.

VALİ ALİ KABAN: YERALTI İNCELENECEK

Zonguldak Valisi Ali Kaban ise heyelan bölgesine yapılacak çalışmalar hakkında basın açıklaması yaptı. Vali Kaban, "Bölge öncelikle üniversiteden gelecek bilim adamları tarafından detaylı incelenecek. Yeraltı hareketleri belirlenecek. Uzay radar sistemiyle detaylı inceleme olacak. Ona göre çalışma başlatılacak. Ve belirlenen bölgelerdeki evler tahliye edilecek. Ayrıca bölgeye konut yapımına izin verilmesiyle ilgili müfettiş incelemesi yapılacak." açıklamasında bulundu. CİHAN
20 Temmuz 2015 19:08
DİĞER HABERLER