Çukurca'da TSK mayınıyla şehit düşen 7 askerin aileleri dün Genelkurmay önünde toplandı.
1 yıldır ceza bekledikleri sorumluların terfilerinin görüşülmesini protesto ettiler. Raziye Demirci'nin feryatları ise şehit annelerinin yaşadığı acıyı gözler önüne serdi: "Yavan ekmekle büyüttüm oğlumu. Emanetime hıyanet ettiler. Koruyamıyorlarsa çekilsinler."
Hakkâri Çukurca'da 7 askerin şehit düştüğü 27 Mayıs 2009'daki mayın patlamasının üzerinden 14 ayı aşkın süre geçti. Saldırıdan sonra internete düşen bir ses kaydı, şehit ailelerinin yüreğini dağladı. İki komutan arasındaki konuşmada yola döşenen mayınların TSK'ya ait olduğu itiraf ediliyordu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma sonucunda verdiği karar da bu gerçeği teyit etti. Ancak Genelkurmay'daki soruşturmadan netice çıkmadı. Şehit askerler Deniz Demirci, Ziya Bener, Adil Yıldız, Kemal Özevin ve Cafer Çelik'in aileleri dün bu durumu protesto etmek içen Genelkurmay önünde toplandı. Ancak açıklama yapmalarına izin verilmedi. Bunun üzerine Meclis bahçesine giden aileler, TSK mayınını itiraf eden Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğgeneral Zeki Es'in görevden alınmasını istedi. Şehit annesi Raziye Demirci'nin feryadı ise yürekleri dağladı: "'PKK'lıları çoban zannettik' diyorlar. Gücünüz yetmiyorsa bize verin. Yavan ekmekle büyüttüm oğlumu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a sesleniyorum. 1 sene oldu. Askerlerimizi koruyamıyorsa istifa etsin yeter. Emanetime hıyanet ettiler."
Şehit aileleri, Çukurca'daki mayın patlamasından sonra komutanların görevden alınmadığına dikkat çekti. Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın sorumluluğundaki Gediktepe'de baskın gerçekleştiğine vurgu yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: "Terörle mücadelede bu kadar açık ihmali ve kusuru olan şüphelilerin görevde kalmaya devam etmeleri benzer olayların da devam edeceği hususunda şüpheler uyandırmaktadır. Bu nedenle ilgili kurumlardaki şüphelilerin ivedilikle görevden alınmalarını talep ediyoruz. Yargılama sürecinde bir gelişme olmaması, müştekilerin dosyaya erişiminin engellenmesi ve aylar geçmesine rağmen herhangi bir davanın açılamamış olması, tarafımızca çok manidar bulunmaktadır. Adil bir yargılama sürecinin yaşanacağına olan inancımız gün geçtikçe azalmaktadır."
Şehit ailelerinin avukatı Hayrettin Açıkgöz, Çukurca'daki patlamanın ardından 7 askerin şehit olduğunu, 7 askerin de ağır yaralandığını hatırlattı. Mayınların TSK'ya ait olduğunun belirlenmesinin ardından Van Cumhuriyet Savcılığı'nca görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askerî Savcılığı'na gönderilen dosyaya ilişkin gizlilik kararı alındığını ifade eden Açıkgöz, "Çukurca'da patlayan mayınlarla can veren yavrularımızın şehadetinde ağır kusurları ortaya çıkanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı." diye konuştu. Gürbüz Kaya'nın görevde olduğu süreçte, Gediktepe Karakolu'na 100 civarında teröristle baskın yapıldığını hatırlattı. Kaya'nın 'Teröristleri çoban zannettik' açıklaması yaptığını kaydetti. Heronlar vasıtasıyla ulaşan görüntülere rağmen terör örgütünün katırlar ve ağır silahlarla karakollara saldırdığını ve onlarca Mehmetçik'i şehit ettiğini belirtti.
Gürbüz Kaya'nın görevinin başında kalmasının benzer olayların devam edeceği konusunda şüphe uyandırdığını vurgulayan Açıkgöz, şehit ailelerinin 'vatan sağ olsun' sözünden başka bir şey söylemediğini ifade etti. Açıkgöz, "Fakat gelinen noktada kasıt derecesinde ağır kusur ile hareket eden kimi asker kişilerin yine en üst askerî mercilerce korunup kollanması evlatlarını kaybetmenin derin acısını yaşayan şehit ailelerini bir kat daha yıkmakta ve daha derin acılara sevk etmektedir." dedi. İlgili kurumlardan, şüphelilerin ivedilikle görevden alınmalarını talep ettiklerini belirten avukat Açıkgöz, yargılama sürecinde gelişme olmaması, şehit ailelerinin dosyaya erişiminin engellenmesi ve aylar geçmesine rağmen herhangi bir davanın açılmamasının adil bir yargılanma sürecinin yaşanacağına olan inançlarını azalttığını vurguladı. Açıklamanın sonunda, "Bu davada da suçluların cezalandırılmasının engellenmeye çalışılacağı, adaletin yerini bulmayacağı endişesini taşıyor, hukukun işletilmesini istiyoruz.'' denildi. Soruşturmadaki gizlilik kararının kaldırılmasını isteyen şehit aileleri, referandumda evet oyu vereceklerini söyledi.