'Şeker hastası hamileler sezaryen yerine normal doğum yapmalı'

'Şeker hastası hamileler sezaryen yerine normal doğum yapmalı'
ANTALYA (CİHAN)- Şeker hastalarının gebeliğinin planlı bir şekilde olması gerektiğini belirten uzmanlar, hamilelerin mecbur kalınmadıkça sezaryen değil normal doğumu tercih etmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Şeker hastalığı yani diyabet, toplumun yüzde 14'ünü etkileyen ve ömür boyu tedavi gerektiren önemli bir sağlık sorunu. Türkiye'de her 100 kişiden 14'ünün şeker hastası olduğu düşünüldüğünde, bu sayı 7 milyona ulaşıyor. Anne olmak isteyen şeker hastaları için de bir yasak bulunmadığını açıklayan uzmanlar, ancak diyabet hastalarının gebeliğinin planlı ve öncesinde şeker seviyesi kontrol altına alınması gerektiği vurguluyor.

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, şeker hastası anne adaylarının gebelik döneminde dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Şeker hastası bir kadının gebe kalmasında sakınca olmadığını ifade eden Mehmet Öztürkmen, gebelik öncesi şeker seviyesinin, günün hangi saatinde olursa olsun 80'den aşağı, 120'den yukarı olmaması gerektiğini kaydetti. Gebelik öncesi hap tedavisinin yerine insülin alınması gerektiğini açıklayan Öztürkmen, "Gebelikte tip-2 diyabet tedavisi gören anne adaylarının ağızdan aldıkları ilaçlar, ilk aylarda bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkiye yol açabilir. Bu nedenle tip-2 diyabet hastaları, gebelik planı öncesi hap tedavisinden insülin tedavisine geçmelidir." dedi.

'MECBUR OLMADIKÇA NORMAL DOĞUM YAPMALI'

Diyabet nedeniyle göz, böbrek ve tansiyon sorunu olan gebelerin özellikle mecbur kalmadıkça sezaryenden kaçınması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Öztürkmen, çünkü bu hastalarda yara iyileşmesi çok zor olduğunu söyledi. Tıbbi zorunluluk bulunmadıkça diyabetli gebelerde normal doğum tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürkmen, ancak bebeğin yüksek kilolu olması durumunda sezeryena başvurulması gerektiğini hatırlattı. CİHAN
23 Mart 2015 13:02
DİĞER HABERLER