Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, yeni anayasa hazırlıkları nedeniyle gündeme gelen başörtüsü tartışmalarının yersiz olduğunu ifade ederek, “Yasak meşru değil. YÖK de, üniversiteler de yanlış yapıyor” dedi.
Prof. Dr. Ergün Özbudun'un dünya çapında bir anayasa hukukçusu olduğunu kaydeden Sami Selçuk, yeni anayasa hazırlığında görevin Özbudun'a verilmesinin çok yerinde bir karar olduğunu söyledi. Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan etkinliklerinde 'sivil anayasa'ya geçiş süreci tartışıldı. Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, hazırlanan anayasa taslağının ortaya çıkmadan tartışılmasının ve süreci tıkamanın doğru olmadığını belirterek, “Bir hukukçu metin ortaya çıkmadan görüş bildirmez. Ortada bir metin yokken tartışmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi. 1982 Anayasası'nın her yönden gayri meşru olduğunu kaydeden Selçuk, “ Bu anayasanın ömrü bitmiştir” dedi.
EMANET EHLİNE VERİLDİ
Anayasa hazırlık çalışmalarına Prof Dr. Ergun Özbudun'un başkanlık etmesinin son derece yerinde bir karar olduğunu belirten Selçuk, “Bu iktidarın bence yapmış olduğu en güzel işlerden biri Ergun Özbudun çapında bir hukukçuya bu işi emanet etmesidir. AK Parti'yi tebrik ediyorum. Sayın Özbudun, uluslararası çapta kabul edilen bir hukukçudur. Özbudun benim için son derece önemli bir güvencedir” dedi.
BAŞÖRÜTÜSÜ YASAĞI YOK
Sami Selçuk, yeni anayasa çalışmalarında gündemi meşgul eden başörtüsü tartışmalarını yersiz bulduğunu belirterek ne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının ne de Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi kararlarının başörtüsü yasağı getirmediğini söyledi. Selçuk, “Hiçbir mahkemenin karar gerekçesi, özgürlükleri bağlayıcı nitelikte olmaz. Başörtüsü yasağı meşru değil. YÖK de, üniversiteler de yanlış yapıyor. Hukuçuların bu konuda neden sesi çıkmıyor, anlamıyorum” dedi.
301. MADDE DEĞİŞMELİ
Türkiye'nin İnsan Hakları Mahkemesi'nde aldığı cezaların birçoğuna 301. maddenin neden olduğunu söyleyen Sami Selçuk, “301'i değiştirmediğiniz müddetçe Türkiye hüküm yemeye devam edecektir. Ben böyle bir ülkede yaşamak istemiyorum. Özgür bir ülkede yaşamak istiyorum. Gelin bu anayasayı bir an evvel değiştirelim” şeklinde konuştu.
Siyasi irade süreci çok iyi yönetmeli
Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı İsrafil Kuralay, 'mahalle baskısı' tartışmalarının sivil anayasa çalışmalarını gölgelemeye yönelik bir kampanya haline geldiğini söyledi.
Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı İsrafil Kuralay, yürütülmekte olan sivil anayasa çalışmalarının yapay gündemlerle manipüle edilmeye çalışıldığını belirtti. Türkiye'nin, tarihinde ilk defa sivil bir anayasa yapmak için kolları sıvadığını ifade eden Kuralay, “Siyasi irade, sivil anayasa yapma sürecini iyi yönetmelidir” dedi.
'İstemezükçü' davranıyorlar
Anayasa sürecinde ortaya çıkan mahalle baskısı tartışmalarına değinen Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “Bu ülkede mahalle baskısı aranıyorsa parti kapatmalarında aranmalı. Düşüncesini açıkladığı için gazetecilerin cezaevine girmesi, darbe girişimini ortaya çıkardığı için dergilerin kapatılması, kılık kıyafetinden dolayı çocukların okullardan atılması, ikna odalarına sokulması tam da mahalle baskısına tekabül etmektedir” diye konuştu. Taslak ortaya çıkmadan TÜSİAD'ın anayasa sürecinin askıya alınmasını samimiyetsizlik olarak niteleyen Uslu, “Yeniçeri ocakları padişahın aldığı kararlar hoşalarına gitmediğinde 'istemezük' diyorlardı. Bugünkü sivil toplum örgütlerinin tamamı da çağdaş yeniçeri ocakları gibi beğenmedikleri, hoşlarına gitmeyen durumlarda 'istemezük' demekten başka bir şey yapmıyorlar” dedi.
Yeni anayasa için uzlaşma aranacak
AK Parti, anayasa değişiklik paketini, çalışmaların tamamalanmasının ardından siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve üniversitelere sunacak. Kamuoyundan gelecek öneri ve eleştiler çerçevesinde taslağa son şekli verilecek. AK Parti, anayasa değişiklik paketi konusundaki uzlaşmayı paketin Meclis'e sunulmasından önce arayacak. AK Parti, bilim kuruluna hazırlattığı Anayasa değişiklik paketine bu hafta içinde son şeklini vermeyi planlıyor. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağı ile
zorunlu din dersleri konusunun Anayasa'da nasıl düzenleceği konusundaki son kararlar verildikten sonra pakete son şekli verilecek. Değişiklik paketi siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve medyaya göndererek tartışmaya açacak. Hazırlanan pakette yer alan maddelerle ilgili olarak bütün kesimlerin öneri ve eleştileri yazılı olarak istenecek. Yılbaşına kadar Anayasa paketinin bütün maddelerinin kamuoyu tarafından tartışılması sağlanacak.
YENİŞAFAK