Sentetik gübrelerden yola çıkıp bitkiden doğal pirimidin geliştirdi

BURSA (CİHAN)- Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) öğretim üyeleri, bitkilerde kullanılan kimyasalların insan sağlığına ve doğaya verdiği zararı en aza indirmek için gübre olarak bizzat bitkilerden elde edilen 'pirimidin bileşiklerini' kullanmaya başladı. Çok az kullanılmasına rağmen çok güzel sonuç veren doğal bileşenlerin patentini alma çalışması başlatan ekip, daha cazip bir bileşen bulmanın sevincini yaşıyor.

Bitkilerin büyüme ve gelişmesine teşvik etmek ve stres toleransını artırıp tarımsal verimi artırmak amacıyla çeşitli sentetik maddeler kullanılıyor. Bu da bitkilerden başlayarak insanlara kadar uzanan bir zincirle gıda güvenliğini tehlikeye sokuyor. Bu durumdan yola çıkan UÜ öğretim üyeleri, bitkiler üzerinde olumsuz etkileri çok az olan pirimidin bileşikleri ile bitkilerin büyüme ve gelişmesi ile stres toleransını artırmayı hedefliyor.

Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (ULUTEK) görücüye çıkan 'Pirimidin Bileşiklerinin Bitkilerin Büyüme ve Gelişmesini Teşvik Etmede ve Stres Toleransını Artırmada Kullanımı Projesi'ne yeni bir umut ışığı olarak bakılıyor. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asuman Cansev, pirimidin bileşiklerinin tüm canlıların doğal yapısında bulunan bileşik ve moleküller olduğunu belirterek, bu bileşiklerin bitkilerin büyüme ve gelişimini artırdığını söyledi.

Cansev, bu bileşiklerin yüksek veya düşük sıcaklık veya ışık gibi normal yaşam koşulları dışındaki koşullara maruz kaldığında bitkilerin stres koşullarına dayanımını artırdığını anlattı. Projeleri konusunda üç tane yurt içi ve bir de yurt dışı patent başvurusu yaptıklarını anlatan Cansev, yurt içi patentlerde belgelenme aşamasına gelindiği, yurt dışında ise inceleme aşamasının sürdüğünü bildirdi.

Bu moleküllerin zirai amaçla da kullanılabileceğini gösterdiklerini anlatan Asuman Cansev, şunları söyledi: "Bu konuda daha önce bitkiler üzerine veya zirai amaçla kullanımla ilgili bir çalışma yoktu. Bitkilerin büyüme ve gelişmesini artırma veya stres toleransını artırmayla ilgili çeşitli kimyasallar mevcut ve bunlar sentetik olarak sentezleniyor. Bu sentetik kimyasalların bitkiler üzerinde toksit oluşturması ile insan sağlığına zararlı oluyor. Biz de bundan yola çıkarak acaba doğal ve bitkinin bünyesinde bulunan bir bileşiği uyguladığımızda herhangi bir toksit sorunu olmadan bitkilerin büyüme ve gelişmesi ile stres toleransını artırabilir mi diye düşündük ve bu çalışmayı başlattık."

Çalışma sonunda, bileşiklerin çok güzel sonuçlar verdiğini görünce patent başvurusunda bulunduklarını anlatan Doç. Dr. Asuman Cansev, "Biz bu bileşikleri çok düşük dozlarda kullandık. Bu bileşikler yüksek dozlarda kullanıldığı takdirde dahi bitkilerde herhangi bir birikim oluşturmaması ve insanlar için herhangi bir toksit oluşturması en büyük avantajı." dedi.


CİHAN
23 Mart 2015 12:41
DİĞER HABERLER