'Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın'

Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için deniz ve havuzlara akın edenlere uzmanlar uyarılarda bulundu. Havuz ve denizden bulaşacak mikroplarla ishal, solunum sistemi enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları oluşabiliyor. Uzmanlar, bunaltıcı sıcakların etkisinden kurtulmak isteyenlere girilen havuzun veya denizin temizliğinden emin olunması konusunda uyarıda bulundu.

Yaz aylarında en sık rastlanan sağlık problemlerinden birisi olan kulak enfeksiyonlarının mikroplu deniz ve havuz suyu yoluyla bulaştığını belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Çaşkurlu, kulakta şiddetli ağrı, akıntı, kaşıntı ve işitme azlığıyla kendini gösteren kulak enfeksiyonlarının tedbir alınmaması durumunda kalıcı sağırlık durumuna dahi sebep olabileceğini belirtti. Kulak zarında iltihaba bağlı veya farklı bir sebeple oluşmuş delik varsa, mikroplu suyun direk orta ve iç kulağa temas edeceğini ve bunun çok daha ciddi sorunların oluşumuna zemin hazırlayabileceğini vurgulayan Çaşkurlu, enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda bir uzmana gidilmesini gerektiğini tavsiye etti.

Yazın dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun da mantar enfeksiyonları olduğunu söyleyen Çaşkurlu, "Havuz ve deniz kenarlarında mümkün olduğunca çıplak ayakla dolaşmamaya özen gösterilmeli. Havuza girmeden önce ayaklar ilaçlı su ile dezenfekte edilmeli ve havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalıdır. Gün sonunda giyilen terlikler güneş altında kurutulmalı, ayaklar ve parmak araları kesinlikle ıslak bırakılmamalıdır." dedi.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için ise en önemli önlemin bol sıvı alımı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Hülya Çaşkurlu, bu dönemde şeker içeriği düşük meyve sularının bolca tüketilebileceğini söyledi. Çaşkurlu, "Özellikle anatomik yapı sebebiyle kız çocuklarında erkeklere göre daha sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri; yüksek ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve idrardan kan gelmesidir. Yakın zamanda denize veya havuza giren çocuklarda bu şikayetlerden biri görülürse hemen bir uzman hekime başvurulmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonları içinde en sık sistit (idrar torbası iltihabı) görülmektedir. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse önemli böbrek hasarları ortaya çıkabilir. Yüzme havuzlarında bulunan yüksek orandaki klor miktarı gözlerde kızarıklık, kanlanma ve sürekli kaşınma ile kendini göstererek alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor. Bir havuzun temiz olması için yalnızca klorlanmış olması yeterli değildir. Özellikle hassas yapıya sahip olan çocukların havuz enfeksiyonlarından korunmaları için havuz gözlüğü takmaları sağlanmalıdır." önerisinde bulundu.
CİHAN
06 Temmuz 2015 14:56
DİĞER HABERLER