Sevim Güral Olgun: Hiç kimseye imkanlar altın tepside sunulmuyor

KÜTAHYA (CİHAN)- Kütahya Aktif Teknik Elemanlar Derneği'nin (KATED) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle organize ettiği "İş hayatında kadının yeri ve önemi" konulu söyleşi programına konuşmacı olarak katılan İşkadını Sevim Güral Olgun, "Kütahyalılar çalışmayı sevmez damgasını vurmaktan, Kütahyalılar tembeldir anlayışından kurtulmalıyız." dedi.

Böyle bir anlayışın hiç kimseye faydasının olmayacağına işaret eden Güral, tecrübelerini ve iş hayatıyla ilgili birikimlerini KATED üyesi kadın girişimcilerle paylaştı. Halen Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) yönetim kurulu üyeliği görevini sürdüren Güral, burada Kütahya kadınını temsil etmekten onur duyduğunu dile getirdi.

KATED Başkanı Eyüp Cihan, "Ülkemizde geç de olsa anlaşılmaya başlanan kadının iş hayatında yer alması için yapılan çalışmalar, her ne kadar yetersiz olsa da, gelecek açısından umut vericidir. Bir devlet politikası bakımından girişimci kadınlarımıza yapılan pozitif ayrımcılığın ne kadar isabetli olduğu aşikardır. Çünkü kadın elinin değdiği her yerde; bir düzen, bir zerafet, ayrı bir güzellik ve bereket vardır. Henüz istenen seviyede olmasa da, ilimizdeki kadın girişimcilerin her geçen gün artması ve başarılı iş kadınlarının boy göstermesi, çeşitli platformlarda her zaman serzenişte bulunduğumuz ve hayıflanarak dile getirdiğimiz 'Kütahya insanının üzerinde adeta ölü toprağı var!' anlayışının yıkılmasında ve potansiyellerimizi kullanma anlamında kabuğumuzu kırmamızda umudumuzu yeşertmektedir." şeklinde konuştu.

Şubat ayında yapılan genel kurulda, 7 kişilik yönetimde 2 kadının bulunmasının kendilerine güç vereceğine inanarak, listeyi oluşturduklarını ifade eden Cihan şöyle devam etti: "En azından şimdilik başkan yardımcısı kadın olan bir dernek olarak, yaptığımız çalışmalarda bereket olsun diye proje sorumlumuzu da bir hanımefendi olarak atadık. Derneğimiz bünyesinde çeşitli iş branşlarına yönelik faaliyet gösteren kulüplerimizin de yönetimlerinde kadın üyelerimiz mevcut. Kısa zamanda farkına vardık ki, son derece isabetli bir karar vermişiz. Bunları elbette yeterli görmüyoruz. Kadın üyelerimizin derneğimize kazandırdığı ivmeyle, daha güzel çalışmalar ortaya koymak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."

Yaklaşık 2 saat süren söyleşi programında samimi ve içten değerlendirmelerde bulunan Sevim Güral, katıldığı değişik platformlarda kendisinin belirli imkanlara sahip olduğu için, iş dünyasında hazıra konmuş gibi algılandığı yönünde görüşlerle karşılaştığını aktararak; "Hiç kimseye altın tepside imkanlar sunulmuyor! Mücadele ederek, çaba göstererek başarıya ve hedeflerinize ulaşıyorsunuz. Ben Organize Sanayi Bölgesi'nin ilk işkadınıyım. Daha önce Ticaret Sanayi Odası bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu başkanlığı yaptım. Güzel projelere imza attık. İlimiz kadınının daha iyi yerlere gelebilmesi için çaba gösterdik." şeklinde konuştu.

Daha önce üniversiteyle ortaklaşa bir arama konferansına katıldıklarını dile getiren Güral, "Açıkçası biraz hayal kırıklığına uğradım. Çünkü, girişimci kadınlarımızda çıkan sonuç 'Eşim izin verirse, param olursa, şartlar oluşursa girişim yapacağım' şeklindeydi. Kadınlar olarak biz bunu hak etmiyoruz. Kendimizle de mücadele etmeliyiz. Acaba bastırılmayı seviyor muyuz? Bunu irdelememiz lazım." ifadelerini kullandı.

AİLE ŞİRKETLERİ KIZ ÇOCUKLARINI İYİ KONUMLANDIRMALI

Türkiye'de aile şirketlerinin ikinci ya da üçüncü kuşağa fazla kalmadığına işaret eden Güral, "Aile anayasasını yazmış ve uygulayan şirketler uzun süre ayakta kalabiliyor" dedi. Aile şirketlerinde kız çocuklarının iyi konumlandırılmasını tavsiye eden Güral, "Çünkü kadınlar birleştirici ve toplayıcı oluyorlar." dedi.
Kendi aile anayasalarından da bahseden Güral, "Bizde gelinler ve damatlar şirketlerde çalışamaz. Ya da çalışacaklarsa şartlar belirlenir. Mesela benim torunlarım arabaya binecek yaşa geldiklerinde çok lüks arabaya binemezler. İlk etapta ihtiyacını karşılayacak bir arabaya binmek durumundalar. Daha lüksünü istiyorlarsa, çalışarak almak zorundalar." diye konuştu. Ağabeyi Nafi Güral'ın bir sözünü de paylaşan Güral, "Ağabeyim bana 'Başarının altına imza atmalısın' demişti. Kesinlikle katılıyorum. İş dünyasında yer almak için kadınlarımızın başarılarının altına imza atmaları gerekiyor. Bu konuda maalesef sıkıntılarımız var. Kabuğumuzu kırmalıyız." dedi.

CİHAN
08 Mart 2015 11:47
DİĞER HABERLER