Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırları içinde kalan kuş cenneti Seyfe Gölü'nün geleceği Ahi Evran Üniversitesi'nde düzenlenen 'Üniversitemiz, ilimiz ve bölgemizin sorunlarına çözüm üretmeye devam ediyor' konulu panelde tartışıldı.
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Genç İletişimciler Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Doğal Miras: Seyfe Gölü ve Geleceği' isimli panel, üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Nazik'in yönettiği panelde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu, Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Kıymaz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Albayrak ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı konuşmacı olarak katıldı.
Ahi Evran Üniversitesi'nden Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ile Prof. Dr. Ahmet Gökbel, dekanlar, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencinin takip ettiği panelin açılış konuşmasını yapan Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Bozdoğan, panelin amacını anlatarak çevre sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da ülkenin doğal mirası, kuş cenneti Seyfe Gölü'ne ekolojik sistem ve doğal güzellik açısından özel bir önem verdiğini belirtti. Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: "İnsanoğlu olarak tabiattaki mücadeleyi kazandığımız ve özellikle zirvesine eriştiğimiz 19. yüzyıldan bu güne, bu kazandığımız başarıyı çok hoyratça harcadık. İstikbalimiz ve ihtiraslarımız için kazanma hırsıyla birlikte doğayı tüketirken geleceğimizi kararttığımızı ve yaşam alanımızı daralttığımızı fark etmedik. Batı toplumu bunu 21. yüzyılda bir miktar fark etti, tedbirler konusunda daha dikkatli davrandı. Ülkemizde, henüz bu konuda bir bilinç uyanmadı. Umuyorum ki bu panellerle bu bilinç başlatılacak."
Rektör Karakaya'nın ardından Kırşehir Aquae Saravenas Çevre, Ekoloji, Araştırma ve Eğitim Derneği (AS-ÇED) Başkanı Mustafa Bağ, Seyfe Gölü hakkında bilgiler vererek yapılması gereken çalışmalara değindi. Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde, Yrd. Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu 'Neden Çevre Eğitimi?', Yrd. Doç. Dr. Sultan Kıymaz 'Seyfe Gölü Sulak Alanın Durumu Potansiyel Tehditleri ve Çözüm Önerileri', Doç. Dr. Tamer Albayrak 'Kuşlar Neden Yaşamalı', Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise 'İzmir Kuşcenneti Modelinin Seyfe'ye Yansıması' konusunda bilgiler verdi.
Cihan CİHAN