Seyfettin Gürsel: Saray'ın istediği olacak; genel seçim yenilenecek. Ama nasıl?

Seyfettin Gürsel: Saray'ın istediği olacak; genel seçim yenilenecek. Ama nasıl?
"AKP, MHP'yi, HDP'yi hükümete sokmakla suçlayabilir. Bu suçlama ortak milliyetçi tabanlarında yankı bulabilir. Güreş tabiriyle “kündeye gelme” meselesi. Bu riski almak yerine MHP azınlık hükümetine belli koşullar altında evet diyemez mi?"
AKP ile CHP arasındaki “keşif” görüşmeleri nihayet bitti. Bu görüşmelerden bir hükümet çıkamayacağına dair gerekçelerimi fazlasıyla yazdım.

Bu hafta sonuna doğru iki genel başkanın resmen “anlaşamadık” demeleri bekleniyor. Anayasanın hükümet kurulması için verdiği 45 günlük süre de hızla tükeniyor. Saray'ın istediği olacak; genel seçim yenilenecek. Ama nasıl?

Anayasa'ya göre iki yol var: 1) 45 gün dolunca Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar “verebilir”. Nedense “verir” yerine “verebilir” deniliyor. Acaba başka bir seçenek mi var? Neyse, seçim kararının Resmî Gazete'de yayımlanmasından itibaren 5 gün içinde Cumhurbaşkanı'nın görevlendireceği bir başbakan “geçici Bakanlar Kurulu”nu kurar. Bu seçim hükümetinin yapısı koşullara bağlı. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları bağımsızlardan atanıyor. Diğer bakanlıklar TBMM'de temsil edilen partilerin milletvekili sayıları ile orantılı olarak dağıtılıyor. 2) AKP-CHP koalisyon seçeneği resmen bittikten sonra Davutoğlu, belirli bir tarihte erken seçime gitme vaadi ile MHP'nin desteğini alarak AKP azınlık hükümeti kurabilir. MHP ile varılacak mutabakat uyarınca Meclis bir süre sonra toplanır ve erken seçim kararı alır.

(...)

06 Ağustos 2015 11:07
DİĞER HABERLER