ADANA (CİHAN)- Adana'da, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Yetkilileri, şehirde toplu taşıma sektöründe hizmet veren esnaf ve sanatkârlara kayıt dışı işçi çalıştırılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Adana Esnaf Odaları Birliği Eğitim ve Hizmet Binası'nda "Şehir İçi Toplu Taşımacılığında Çalışanlar İçin Çıkarılan Ek-6 Sigortalılığı, Tescil, Hizmet ve Sona Ermesi" konulu toplantı yapıldı. SGK İl Müdür Yardımcısı Ali Yıldız ve ekip arkadaşlarının katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan ESOB Başkanı Kazım Barışık, yasa ve yönetmeliklerin angarya amaçlı değil gerekli oldukları için çıkarıldıklarını belirtti. Barışık, "Yasaları bilmemek ayıp değil. Öğrenmek ve uymak zorundasınız. Bu toplantıları kazanç saymalısınız. Kanunlara, yönetmeliklere uymaz, anlamazsanız cezasını çekmeye de razı olursunuz. Aracınızı, şoföre verdiğinizde, sosyal güvencesini ilgili birime de bildirmek ve primini yatırmak zorundasınız. Kısa süreli de olsa, bu primi ya araç sahibi ya da kendisi yatırması gerekiyor." dedi.
SGK İl Müdür Yardımcısı Yıldız da düzenlenen bilgilendirme toplantısının amacının, şehir içi toplu taşıma araçlarında şoförlük yapan vatandaşlara ve araç sahiplerine Ek- 6 sigortasının tanıtımını yaparak, kendileri için çıkartılan bu sigorta türüne müracaatlarını sağlamak olduğunu söyledi.
Yıldız, yaklaşık 2.2 milyon kişinin yaşadığı Adana'da bini aşkın ticari taksi, 3 bine yakın servis, dolmuş ve otobüs bulunduğunu, ancak bunların 600'ünün Ek-6 sigortalısı olduğuna dikkat çekerek, bu alandaki kayıt dışılığın yüksek olduğunu vurguladı.
Ulaşım ve toplu taşıma sektöründeki vatandaşları, yasa ve yönetmelikler konusunda bilgilendirerek, ileride oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçileceğini anlatan Yıldız, "Ülkemizde yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'nın, işverenlerimize ve sigortalılarımıza büyük avantajlar sağladığı aşikârdır. Yapılan düzenlemeden faydalanarak, ülke ekonomisine yapılacak katkılar ile vatandaş memnuniyeti için bu tür toplantıların yararının yüksek olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
Daha sonra, kanunla ilgili sunum ve bilgilendirme yapıldı. Oda ve kooperatif başkanları ile araç sahipleri, yaşadıkları sorunları dile getirerek, kolay olan ceza yazmak yerine, şikâyetleri, şikayet yapanları araştırma, ihtar ve uyarılar yaparak, can yakmadan mantıklı çözümler üretilmesi konusunda talepte bulundu. CİHAN